Index Vakbarát Hírportál

Horogkeresztet festettek muzulmán sírokra Franciaországban

2009. október 22., csütörtök 18:41 | aznap frissítve

Nyolc muzulmán sírt gyaláztak meg egy normadiai köztemetőben: a II. világháborúban elesett marokkói katonák nyughelyére náci szimbólumokat festettek Montjoie-Saint-Martin településen, közölte csütörtökön a francia csendőrség. A sírgyalázást szerdán reggel vették észre, de nem tudni, hogy pontosan mikor követték el. A nyolc sírra fekete festékkel horogkereszteket és náci feliratokat mázoltak az elkövetők.

Nicolas Sarkozy államfő közleményben fejezte ki felháborodását, és "a leghatározottabban elítélte ezt a különösen aljas rasszista cselekményt". Az elnök arra kérte a rendőrséget és az igazságszolgáltatási szerveket, hogy mindent tegyenek meg a "minősíthetetlen tettet elkövetők felkutatásáért és szigorú megbüntetéséért". Az elkövetőket három év elzárásra és 45 ezer eurós pénzbüntetésre ítélheti a bíróság.

2008 decemberében félezer muzulmán sírt gyaláztak meg Franciaország legnagyobb I. világháborús katonai temetőjében az északon található Arras közelében. A Loretói Miasszonyunk temetőben két év alatt három alkalommal gyaláztak meg muzulmán sírokat. A francia erőkbe a két világháború alatt több ezer muzulmán katonát soroztak be az észak-afrikai gyarmatokról.

Rovatok