Index Vakbarát Hírportál

Az észak-koreai hatóságok elfogtak egy amerikait

2009. december 29., kedd 06:29 | aznap frissítve

Az észak-koreai hatóságok elfogtak egy amerikai állampolgárt, aki illegálisan lépte át az ország határát - jelentette kedden a KCNA hírügynökség.

A szűkszavú jelentés mindössze annyit közölt, hogy a határsértő Kína felől lépett észak-koreai területre december 24-én. Kihallgatása folyamatban van. Személyazonosságát azonban nem közölték.

Szöuli értesülések szerint arról a 28 éves koreai származású amerikai állampolgárságú misszionáriusról, Robert Parkról lehet szó, aki a Kínát és Észak-Koreát elválasztó befagyott Tumen-határfolyó  jegén átkelve jutott el a külvilágtól hermetikusan elzárkózó országba.

A férfi egy dél-koreai jószolgálati szervezet tagja. Az "Életet és szabadságot az összes észak-koreainak: 2009" nevű szervezet már vasárnap beszámolt Park vakmerő vállalkozásáról. Célja, hogy igyekezzék rávenni az észak-koreai vezetést az országban raboskodó politikai elítéltek szabadon engedésére. Állítólag Kim Dzsong Ilnek címzett levelet is magával vitt. Az írás arra kéri az ország elsőszámú vezetőjét, hogy zárasa be a lágereket, tegyen intézkedéseket honfitársai életkörülményeinek a javítására és az emberi jogok betartására.

Miután átért az észak-koreai oldalra azt kiabálta: "azért jöttem ide, hogy isten szeretetét hirdessem" - mondta egyik aktivista társa aki elkísérte őt a határig.

Rovatok