Index Vakbarát Hírportál

Lázadásra szólítják az amerikai muszlimokat

2010. március 18., csütörtök 06:50

Lázadásra szólította fel az amerikai muzulmánokat a Jemenben bujkáló Anvar al-Avlaki imám. A radikális iszlám nézeteket hirdető vallási vezető - aki nem pusztán az al-Kaida terrorhálózattal, de az Egyesült Államokban működő szélsőségesekkel is kapcsolatban áll - legújabb, szerdán közzétett üzenetében sürgette az amerikai muzulmánokat, hogy kövessék az ő példáját, és forduljanak saját kormányuk ellen. Mint mondta, az Amerika elleni dzsihád (szent háború) kötelező minden egyes muszlim számára. "Hogyan lehettek lojálisak egy olyan kormányhoz, amely háborút vezet az iszlám és a muszlimok ellen?" - tette fel a kérdést.

Anvar al-Avlaki az Egyesült Államokban született, ám idővel visszatalált arab gyökereihez, és gyűlöletet terjesztő fanatikus hitszónok lett belőle. Állítólag élénk elektronikus levelezésben állt Nidal Malik Hasan amerikai őrnaggyal, aki tavaly novemberben Fort Hood texasi támaszponton 13 katonát lőtt agyon. A hírek szerint Avlaki vallási tanácsokkal látta el azt a férfit is, aki tavaly decemberben megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

Egyébként az al-Kaida terrorszervezet szóvivője másfél hete nyíltan arra szólította fel az amerikai hadseregben szolgáló muszlim katonákat, hogy hajtsanak végre merényleteket a tavalyi Fort Hood-i mészárlás mintájára. A szintén amerikai születésű Adam Gadahn 25 perces videót helyezett el radikális iszlám portálokon azzal az üzenettel: a többi muszlim katona számára példaképül kell hogy szolgáljon az öldöklést végrehajtó Nidal Malik Hasan őrnagy, katonaorvos. "Nidal testvér az ideális példakép minden bűnbánó muszlim számára a hitetlenek és a hitehagyott kormányok hadseregeiben" - mondta az Azzam al-Amriki néven is ismert al-Kaida szóvivő.

Rovatok