Index Vakbarát Hírportál

Nem változtatott az álláson az iraki újraszámlálás

2010. május 16., vasárnap 18:24

Nincs változás a bagdadi képviselői helyek elosztásában a parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálása után, jelentette be vasárnap az iraki országos választási bizottság. Ez azt jelenti, hogy országos szinten is maradt a már korábban közölt eredmény, vagyis az Ijád Allávi volt kormányfő vezette, felekezeti határokon átnyúló blokk végzett az élen.

Az újraszámlálást Núri al-Máliki jelenlegi kormányfő kérte, akinek szövetsége csak két képviselői hellyel maradt el riválisának mozgalmától. Újraszámlálás csak a fővárosban volt, ahol hetven mandátumról döntöttek a szavazók. Máliki csalásra való hivatkozással követelte az újraszámlálást, de a választási bizottság pénteken kihirdette, hogy ilyen nem volt a bagdadi körzetekben.

A márciusi választások végeredménye ezzel még mindig nem biztos, mert kilenc körzetben megsemmisíthetik az eredményt, ha bebizonyosodik, hogy a nyertes képviselő az előző, Szaddám Huszein vezette rendszer szolgálatában állt. A kétséges kilenc esetből hét érinti Allávi blokkját.

Rovatok