Index Vakbarát Hírportál

Megint milliók tüntettek a francia nyugdíjreform ellen

2010. szeptember 23., csütörtök 22:24

A szakszervezetek kora esti adatai szerint 2,9 millióan vonultak utcára Franciaországban, hogy tiltakozzanak Nicolas Sarkozy köztársasági elnök tervezett nyugdíjreformja ellen. A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése.

Párizsban a szakszervezetek szerint 300 ezren vettek részt amely 30 ezerrel több, mint két hete. A rendőrség ugyanakkor csak 65 ezres részvételről számolt be a fővárosban, amely 15 ezerrel kevesebb, mint szeptember 7-én. A részvételi arányok különböző értelmezése miatt a kormány teljesen másképp értékeli a megmozdulás sikerességét, mint a szakszervezetek. A francia elnöki hivatal közleménye szerint a szeptember 7-nél kevesebb sztrájkoló száma arra utal, hogy a franciák úgy érzik: a nyugdíjreform már mögöttük van és inkább támogatják azt

A repülőtereken a járatoknak átlagosan negyven százalékát törölték, a párizsi Orly repülőtéren viszont a gépek fele nem száll fel. Két hete a járatoknak csak 25 százalékát érintette a munkabeszüntetés. Csütörtökön csak egy franciaországi járatot kellett törölni Ferihegyen, az Air France 2294-es járatát törölték, amely 17.35-kor érkezett volna Budapestre a Charles de Gaulle-ról, és 18.20-kor indult volna vissza.

Rovatok