Index Vakbarát Hírportál

Az USA a kínai Nobel-békedíjas feleségének szabad mozgását sürgeti

2010. október 12., kedd 06:38

Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy tegye lehetővé az idei Nobel-békedíjjal kitüntetett, ellenzéki Liu Hsziao-po feleségének szabad mozgását.

Az ezzel kapcsolatos állásfoglalást a pekingi amerikai nagykövetség juttatta el kedden a kínai külügyminisztériumhoz, miután ismertté vált, hogy a bebörtönzött Li Hsziao-po feleségét, Liu Hsziát a hatóságok őrizetbe vették, illetve pekingi lakásában gyakorlatilag házi őrizetbe helyezték.

Az asszony nem sokkal korábban Liaoning tartományban még találkozhatott férjével, és a hírek szerint tájékoztathatta őt arról, hogy a 2010-es Nobel-békedíjat neki ítélték.

Értesülések szerint több nyugati ország magas rangú diplomatái próbálták felkeresni Liu Hsziát pekingi otthonában, a hatóságok azonban megakadályozták őket ebben.

Az amerikai nagykövetség szóvivője aggodalmának adott hangot a történtek miatt, és felszólította Kínát arra, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit.

Az 54 éves Liu Hsziai-pot, az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakját államellenes felforgatás címén 11 év börtönre ítélték, miután egyike volt a Charta 2008 szerzőinek, akik kiáltványukban demokráciát követeltek Kínában.

Peking úgy ítélte meg, hogy Liu Hsziao-po kitüntetése ellentétes a Nobel-békedíj elveivel. A kitüntetésről a kínai hivatalos médiában egyetlen hír sem jelent meg.

Rovatok