Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki tüntetés Jerevánban

2011. október 28., péntek 19:35

Közel ötezren tüntettek pénteken Jerevánban Szerzs Szargszján államfő távozását követelve. "Harcunk új, választások előtti szakaszba lépett" - közölte a tüntetésen Levon Ter-Petroszján előző elnök, aki 2008-ban alulmaradt az elnökválasztáson. "Ha nem sikerül elérnünk Szerzs Szargszján távozását, elegendő képviselői helyet kell biztosítanunk a parlamentben, hogy megindíthassuk a lemondatási eljárását" - tette hozzá.

Az elmúlt hónapok több ellenzéki tüntetése után Szargszján elnök április végén kapcsolatba lépett az ellenzékkel, és javasolta nekik, hogy működjenek együtt a hatóságokkal. Ez utóbbiak 2008 óta akkor engedélyeztek először egy nagygyűlést Jereván központjában.

Májusban Szargszján kegyelmet adott - a 2008. februári elnökválasztást követő, 10 ember halálát okozó erőszakos tüntetésekben való részvétel miatt - a közrend megzavarásának vádjával elítélt több ellenzékinek. Az ellenzék és hatóságok közötti tárgyalások azonban augusztusban megszakadtak, amikor őrizetbe vettek egy rendőrökkel összeütközésbe kerülő ellenzékit.

A következő parlamenti választás 2012-ben, az elnökválasztás pedig 1013-ban esedékes Örményországban.

Rovatok