Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek a kolumbia gerillák ellen

2011. december 7., szerda 06:26

Kedden, tíz nappal azután, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) megölték négy foglyukat, tízezrek tüntettek a kolumbiai nagyvárosokban a gerillák ellen, a túszok elengedéséért. A megmozdulásokra a FARC honlapján azzal az ígérettel válaszolt, hogy elengedi túszait. Állításuk szerint "feltétel nélkül szabadulhatnak a hadifoglyok", de azt nem részletezték, hogy kik és mikor.

Tüntetések voltak Bogotában, Caliban, Medellinben, Cartagenában és több más városban, a tüntetők "Szabadságot!", "Soha többé FARC-ot!" kiáltásokkal vonultak fel. A kolumbiai hatóságoktól a kockázatos túszmentő akciók beszüntetését kérték, mert azok súlyosan veszélyeztetik a foglyok életét.

A megmozdulásokat a kormányt támogató civil szervezetek szervezték. A tüntetéseket Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is üdvözölte, azt mondta: "békés országban akarunk élni, olyan országban, amely mentes az emberrablásoktól és az erőszaktól".

Az 1964-ben alapított, közel nyolcezer fegyverest számláló  FARC jelenleg 11 katonát és rendőrt, továbbá ismeretlen számú civilt tart túszként fogva, abban reménykedve, hogy értük cserébe elérheti több száz bebörtönzött gerilla szabadulását. November 26-án a gerillák - miután támadás érte táborukat - kivégeztek három rendőrt és egy katonát, akik már több mint tíz éve voltak a FARC fogságában. Ekkor halt meg a legrégebben fogva tartott túsz is, José Libio Martínez, a hadsereg főtörzsőrmestere, akit 1997. december 21-én hurcoltak el a gerillák. A kormányerők rajtaütésében a többi túsz sértetlenül kiszabadult. Legutóbb, 2008 februárjában tartottak hasonló megmozdulást a FARC ellen, akkor jóval többen, legalább egymilliónyian vonultak az utcákra Kolumbiában, követelve a gerilláktól a túszok elengedését.

Rovatok