Index Vakbarát Hírportál

Francia elnökválasztás: Hollande győzelmét várják a felmérések

2012. április 30., hétfő 07:32

Az első fordulóban - április 22-én - élen végzett Francois Hollande továbbra is a francia elnökválasztás esélyese: a szocialista jelöltnek 53 százalékos győzelmet jelez előre az Ipsos közvélemény-kutató által hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés, támogatottsága azonban egy százalékkal esett vissza az egy héttel ezelőtt mért adatokhoz képest. A jelenlegi államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy a szavazatok 47 százalékára számíthat a május 6-i második fordulóban.

Hollande számíthat a negyedik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon (11 százalék) szavazóinak 80, a centrista Francois Bayrou (9 százalék) táborának 34 százalékára. Ezen kívül a szélsőjobboldali Marine Le Pen (18 százalék) szavazóinak 14 százaléka is rá fog szavazni május 6-án. Nicolas Sarkozyt választja majd a Le Pen-tábor 54 százaléka, Jean-Luc Mélenchontól csak három százalék támogatja a konzervatív államfőt, a centrista Bayrou szavazóinak pedig 40 százaléka.

A múlt hét elején az OpinionWay közvélemény-kutató által végzett felméréshez képest Hollande támogatottsága egy százalékot mérséklődött, míg Sarkozyé egy százalékkal nőtt.

Rovatok