Index Vakbarát Hírportál

Nincs végeredménye az ukrán választásoknak

2012. november 2., péntek 15:35

Ukrajnában a 225 választási kerületből még nyolcban nem fejezték be péntekig a múlt vasárnapi parlamenti választásokon leadott szavazatok összeszámlálását, így még nincs végeredmény.

A fővárosban, Kijevben két kerületben akadt el a számlálás, az egyikben a Julija Timosenko volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék jelöltje vezet, a másikban a számítógépes rendszer szerint minimális előnnyel a nacionalista Szvoboba (Szabadság) párt jelöltjét megelőzve a kerületi adminisztráció volt vezetője, aki függetlenként indult. A Szvoboda a Facebookon tette közzé a jegyzőkönyveket, amelyek szerintük jelöltjük győzelmét tanúsítják. Mindkét kerületben verekedésig fajult a vita a jelöltek táborai között.

Kijev megyében kettő, Herszon, Vinnyica és Hmelnyickij megyékben egy-egy körzetben nincs még végeredmény. Három körzetben  az Egyesült Ellenzék jelöltje, a többiben pedig egy szvobodás és egy független vezet. A leglassabban az egyik Cserkaszi megyei körzetben számolnak, még csak 53 százalékos feldolgozottságnál tartanak.

Mikolajiv megye egyik körzeténél éjjel az ellenzéki jelölt hívei összecsaptak a rendőrökkel, hogy megakadályozzák a jegyzőkönyvek elszállítását és megsemmisítését, nap közben a dokumentumok sértetlenül visszakerültek a kerületi bizottsághoz.

Több körzetben, amelyben befejeződött a számlálás, vitatott viszont az eredmény valódisága. A központi választási bizottságban ezért nem zárják ki, hogy néhány helyen meg kell ismételni a választást.

Rovatok