Index Vakbarát Hírportál

Az USA-n kívül minden ENSZ BT-tag elítélte az izraeli telepbővítést

2012. december 20., csütörtök 06:02

Az Egyesült Államok kivételével az ENSZ Biztonsági Tanácsának mindegyik tagja közleményben elítélte szerdán az újabb izraeli telepbővítéseket, és éppen Washington akadályozta meg a testület közös akcióját. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy az USA nem akar kötelező érvényű határozatot, négy közlemény született: az el nem kötelezett országoké, négy európai uniós tagországé, Oroszországé és Kínáé.

„A (jeruzsálemi) bejelentés negatív jelzés és aláássa az izraeli tárgyalási készség iránti bizalmat” – közölte közös nyilatkozatában Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Portugália képviselője. Washington is bírálta Izraelt, de nem közleményben, és nem az ENSZ-székházában, hanem Victoria Nuland, a külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján.

Izrael kedden bejelentette be, hogy Jeruzsálem északi peremén 1500 lakás építését tervezi, majd szerdán először arról a szándékáról adott hírt, hogy a várostól délkeletre 2600 lakást húz fel, utóbb pedig közölte, hogy még 3400-at épít Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Rovatok