Index Vakbarát Hírportál

Több tucat halottja volt a hétvégi erőszaknak Afganisztánban

2013. május 26., vasárnap 17:20

Több mint negyven ember halt meg, számosan pedig megsebesültek a hétvégén Afganisztánban a tálib lázadók támadásaiban és pokolgépes robbantásaiban. A főváros Kabulban a biztonsági erők több mint tízórányi heves tűzharccal tudtak csak véget vetni egy tálib öngyilkos akciónak, amelyben a támadók elfoglalták a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) vendégházát.

A német hírügynökség jelentése szerint a tűzharcban az öt támadón kívül életét vesztette két civil és egy rendőr. További négy őr és az IOM négy segélymunkása megsebesült, köztük egy olasz nő. A tálibok szóvivője utóbb azt állította, hogy a vendégház az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) embereinek egyik búvóhelye. Az IOM cáfolta ezt, és jelezte, hogy a támadás ellenére folytatják kabuli tevékenységüket. A délkelet-afganisztáni Gazni tartományban szombaton közel negyven tálib fegyveres ütött rajta egy rendőrségi ellenőrző ponton - számolt be róla Mohammad Ali Ahmadi kormányzóhelyettes. Az afgán és a nemzetközi biztonsági erők helyszínre kivezényelt katonái több mint négy óra harcban visszaszorították a lázadókat. A tűzharcban 21 tálib fegyveres és egy rendőr vesztette életét.

Az afgán belügyminisztérium beszámolója szerint Gazniban szombatra virradó éjjel történt egy - minden jel szerint tévedésből bekövetkezett - robbanás is, amelyben nyolc tálib és három civil halt meg. Az eset kapcsán a belügyi tárca azzal vádolta meg a szélsőségeseket, hogy harcállást rendeznek be mecsetekben és robbanóanyagokat rejtenek el bennük.

Rovatok