Index Vakbarát Hírportál

Kínai égszakadás: 11 halott

2013. július 3., szerda 06:30

Legkevesebb 11 halottja van az elmúlt napok heves esőzéseinek Délnyugat-Kínában, négy embert a mentők nem találnak – jelentette szerdán az állami média helyi forrásokra hivatkozva.

A szecsuani medencét június 29. óta mossák az esők, aminek következtében folyók öntöttek ki, helyenként hegyfalak omlottak le. Volt olyan település, ahol 623 milliméter csapadék esett, 1951 óta a legtöbb.

A mostoha időjárás közvetlenül több mint két és fél millió embert érint Szecsuan tartományban, már körülbelül 127 ezer lakost kellett biztonságosabb helyre költöztetni. Az eddigi felmérések szerint csaknem 6600 ház dőlt romba, s 119 ezer hektár mezőgazdasági területen veszett oda a termés. Tizenhárom víztározó megsérült.

A szomszédos Csungking közigazgatása alá tartozó területeken 900 ezer embernek okozott kárt a szűnni nem akaró eső, a katasztrófa-elhárítás központjában az anyagi kárt 600 millió jüanra (22,1 milliárd forint) teszik.

A déli Kuanghszi-Csuang autonóm területen 800 turista rekedt egy öböl kis szigetén, miután a szomszédos Kuangtung tartományba megérkezett majd tovább vonult a Rumbia nevű trópusi vihar, az idén az ötödik.

A felhőszakadás és a hatalmas szélvihar által felkorbácsolt hullámok miatt a szigeten tartózkodóknak menedékbe kellett húzódniuk, nem tudták elhagyni a kirándulóhelyet. Nyolc tehervonat ugyancsak megállásra kényszerült.

Korábbi jelentések szerint az esőzések, illetve áradások következtében az észak-kínai Belső-Mongóliában legalább tizennyolcan vesztették életüket, négy ember van az eltűntek listáján.

Rovatok