Index Vakbarát Hírportál

600 bevándorlóval borult fel egy hajó Egyiptomnál, legalább 29 halott

2016. szeptember 21., szerda 16:04

Csak 155 embert mentettek ki, folyamatosan találnak holttesteket. Ez eddig a legtöbb embert szállító embercsempész hajó az egyiptomi partszakasznál.

Felborult Egyiptom partjainál szerdán egy hajó, amelyen helyi illetékesek szerint hatszáz bevándorló utazott, írja az MTI. A fedélzeten szíriai, egyiptomi és más afrikai országból való bevándorlók voltak. 

A halálos áldozatok számát különféle források eltérően adják meg. A Reuters 29 megerősített halottról tud, de The Sun azt írja, az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium tisztviselője szerint eddig csak körülbelül 155 embert mentettek ki a tengerből, és folyamatosan találnak újabb holttesteket.

A súlyos baleset Rosetta közelében történt, a helyi hatóságok szerint ez volt eddig a legnagyobb illegális határátlépési kísérlet Egyiptomban. Az EU határügynöksége korábban figyelmeztetett, a szigorodó európai ellenőrzések miatt sok menekülő választhatja az egyiptomi tengeri útvonalat.

Az ENSZ szerint 2014 óta tízezren fulladtak a Földközi-tengerbe. Az embercsempészet fellendülése veszélyesebbé teszi a tengeri utakat, mert a csempészek túlterhelik az egyébként sem stabil hajókat.

Rovatok