Index Vakbarát Hírportál

Lesz elnöki vita az Egyesült Államokban, Biden és Trump is elfogadta a meghívást

GettyImages-1229229268
2024.05.15. 19:41
Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Donald Trump volt elnök és republikánus elnökjelölt is elfogadta az elnöki vitára szóló meghívást, amely június 27-ére lett kitűzve. Négy éve nem vitázott egymással a két fél, ráadásul az „összecsapást” hónapokkal előbbre is hozták a szokásos őszi időpontoknál. Biden közönség nélkül, Trump viszont minél nagyobb publikum előtt vitázna, nincs még döntés arról, hogy melyik verzió valósul meg.

Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök egyaránt elfogadta a CNN meghívását a június 27-i vitára, amely történelmi jelentőségű összecsapás lesz, s meghatározza majd a 2024-es kampány utolsó hónapjait.

Megkaptam és elfogadtam a CNN meghívását a június 27-i vitára. Átdobom neked, Donald. Ahogy mondtad: bárhol, bármikor

– írta Biden az X-en közzétett bejegyzésében. Egy Trump-kampánytisztviselő később azt mondta a CNN-nek, hogy a volt elnök is elfogadta az ajánlatot.

A hír a két politikai rivális között gyorsan eszkalálódó, elnöki vitáról szóló pletykák legújabb fejleménye. Biden kampánystábja korábban felszólította Trumpot, hogy csatlakozzon a hírügynökségek által rendezett elnökjelölti vitához, és hivatalosan tájékoztatta az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságot, hogy az elnök nem vesz részt a korábban tervezett őszi vitákon. A volt elnök gyorsan közölte, hogy részt vett volna korábban bejelentett vitákon, és Hugh Hewitt rádiós műsorvezetőnek azt mondta, hogy bármelyik moderátort elfogadja.

Biden a közelmúltban azt mondta, hogy szívesen vitázik Trumppal, bár a vita formátumát illetően nem kötelezte el magát. Howard Stern rádiós műsorvezetőnek azt mondta: „szívesen vitázom vele”. Biden kampánystábja egy, a közösségi médián közzétett videóban, majd az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságnak írt levelében ismertette a javasolt feltételeket, köztük a lehetséges júniusi és szeptemberi vitadátumokat. A szerda reggel közzétett videó, amelyen Biden közvetlenül a kamerába beszél, még közvetlenebb kihívás volt.

Donald Trump két vitát is elvesztett ellenem 2020-ban. Azóta nem jelent meg egy vitán sem. Most úgy tesz, mintha újra vitázni akarna velem

– mondta Biden a szerdán közzétett, közvetlenül a kamerának szóló videóban. „Hát tedd boldoggá a napomat, haver, akár kétszer is megteszem. Szóval válasszuk ki az időpontokat, Donald – úgy hallottam, szerdánként szabad vagy” – folytatta Biden, utalva Trump bírósági menetrendjére. A levélben Biden stábja elismerte, hogy az első vitára valószínűleg azután kerülne sor, hogy Trump bűnügyi pere a hallgatási pénzek ügyében lezárult.

Trump sem volt rest odaszólni

A Truth Social-oldalán szerdán közzétett bejegyzésében Trump elfogadta a módosított menetrendet:

Készen állok és hajlandó vagyok vitázni Crooked Joe-val (egy, az elnökre aggatott gúnynév – a szerk.) a javasolt két júniusi és szeptemberi időpontban

– hozzátéve, hogy a javasolt két vitánál „erősen ajánlana” többet is. Egy magas rangú Trump-tanácsadó a CNN-nek azt mondta, hogy „készek vitázni” Bidennel, és felülvizsgálják a feltételeket, de nagyon várják a színpadi összecsapást.

A Biden- és Trump-kampánystáb között az elmúlt hetekben nem hivatalos megbeszélések zajlottak a vitákról, amelyek nagyrészt az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság iránti kölcsönös megvetésre és a bizottság megkerülésére irányuló lehetséges forgatókönyvekre összpontosítottak – mondta a CNN-nek három, a megbeszéléseket ismerő forrás. 

Még mindig nagy különbségek vannak aközött, hogy az egyes jelöltek mit szeretnének a vitától. Levelében a Biden-kampánystáb egy kritikus változtatást javasolt, amely szerintük érdemibbé és kevésbé látványossá tenné a vitákat: a jelöltek a stúdióközönség nélkül vitáznának.

Ahogyan az eredeti, 1960-as televíziós viták esetében is történt, egy televíziós stúdió, ahol csak a jelöltek és a moderátorok vesznek részt, jobb és költséghatékonyabb módszer: kizárólag a választók érdekeire összpontosítva

– áll a levélben.

Trump a Truth Social-közösségi oldalán közzétett bejegyzésében visszautasította ezt az elképzelést, mondván, hogy „a hangulat érdekében” egy nagyon nagy helyszínt részesítene előnyben, bár Biden állítólag fél a tömegtől. „Csak mondd meg, mikor, és ott leszek” – üzente Trump.

A hagyományos őszi vitákról való lemondás

Az elnöki vitákkal foglalkozó bizottság tavaly novemberben három elnökjelölti vita időpontját jelentette be. Az első vitát szeptember 16-án Texasban, a másodikat október 1-jén Virginiában, a harmadikat pedig október 9-én Utahban rendezték volna.

A szerdai levélben Jen O’Malley Dillon, Biden kampányának elnöke azt írta, hogy a kampány azért javasolja a módosított menetrendet, mert az eredeti időpontok „nem felelnek meg a választások struktúrájában és a választók érdekeiben bekövetkezett változásoknak”, rámutatva a korai szavazás időzítésére, arra, hogy a bizottság a vitákat „szórakoztató látványosságnak” építi fel, és hogy a bizottság „nem képes vagy nem akar” érvényt szerezni a 2020-as viták szabályainak.

A KAMPÁNY AZT IS JAVASOLTA, HOGY JÚLIUS VÉGÉN TARTSANAK ALELNÖKI VITÁT, MIUTÁN A REPUBLIKÁNUS PÁRT MEGNEVEZI JELÖLTJÉT ERRE A POSZTRA.

A Biden-stáb döntése, hogy visszalép a bizottság által rendezett vitáktól, összhangban van a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) mintegy két évvel ezelőtti lépésével. Az RNC egyhangúlag megszavazta, hogy elfogultságra hivatkozva visszalép az általános elnökválasztási vitákat irányító, pártatlan elnöki vitákkal foglalkozó bizottságában való részvételtől. A döntést azt követően hozták, hogy Ronna McDaniel akkori elnök hónapokig nyomást gyakorolt a bizottságra, hogy Trump érdekében változtasson különböző gyakorlatokon.

A korábbi vitarendezés iránti kérés a kampány azon törekvését jelzi, hogy a választókat minél hamarabb bevonják a politikai folyamatba. A stáb többször is elhárította a negatív közvélemény-kutatásokat azzal, hogy az amerikaiak többsége csak jóval közelebb a választáshoz hangolódik rá a választási folyamatra.

A KORÁBBI VITÁK SZORGALMAZÁSA SEGÍTHET A HARMADIK FÉL JELÖLTJEINEK KISZŰRÉSÉBEN IS, AKIK PROBLÉMÁKAT OKOZHATNAK TRUMPNAK ÉS BIDENNEK IS.

A jelölteknek bizonyos kritériumoknak meg kell felelniük a szavazókörökhöz való hozzáféréssel, a közvélemény-kutatással és az alkotmányos jogosultsággal kapcsolatban, hogy kvalifikálhassák magukat. Trump és Biden szinte biztos, hogy megfelelnek a követelményeknek, de nem világos, hogy az olyan harmadik párti jelöltek, mint Cornel West vagy Robert F. Kennedy Jr. megfelelnek-e a követelményeknek. Az elnökjelölti vitákkal foglalkozó bizottság általában csak a munka ünnepét követően (szeptember 2.) határozza meg, hogy ki jogosult részt venni a vitákon, de ez jelen esetben nyilván nem fog működni.

A vita jelentősége

Amerikaiak milliói számára a viták jelentik majd a legátfogóbb képet, amelyet a 2020-as választásokat megelőző, négy évvel ezelőtti viták óta bármelyik jelöltről kaphatnak. A Biden és Trump életkora miatt aggódó választók számára kritikus fontosságú lesz, hogy láthatják, hogyan teljesít mindkét jelölt.

TRUMP JÚNIUS 14-ÉN, NAGYJÁBÓL AZ ELSŐ JAVASOLT IDŐPONT IDEJÉN TÖLTI A 78-AT, MÍG BIDEN A VÁLASZTÁSOK UTÁN, NOVEMBERBEN LESZ 82 ÉVES.

A kampánystáb egy kritikus változtatást is javasol, amely szerintük érdemibbé és kevésbé látványossá tenné a vitákat: a jelöltek stúdióközönség nélkül vitáznának.

A republikánusok már hónapok óta nyomást gyakorolnak Bidenre, hogy vitázzon Trumppal, miután az elnök nem adott határozott válaszokat arra vonatkozóan, hogy sor kerülhet-e az összecsapásra. Biden korábban feltételhez kötötte az elődjével folytatott vitákat, és azt mondta az újságíróknak: „A viselkedésétől függ”, de nem volt hajlandó bővebben kifejteni.

Trump csapata több okból is szeretné minél előbb a vitapódiumra ültetni a volt elnököt – mondta a CNN-nek a múlt hónapban egy, a megbeszéléseket ismerő forrás. A Trump-stáb áprilisban azt kérte az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságtól, hogy az idei általános választási vitákat „sokkal korábban” rendezzék meg. A forrás arra hivatkozott, hogy a vitákat egyes területeken az előrehozott szavazás megkezdése utánra tervezték, és azt szeretnék, ha Trump még azelőtt el tudná érni a választókat, mielőtt azok döntenének.

(Borítókép: Joe Biden és Donald Trump a Belmont Egyetemen 2020. október 22-én Nashville-ben, Tennessee államban. Fotó: Morry Gash / Pool / Getty Images)Rovatok