Index Vakbarát Hírportál

Fischer Iván lesz a berlini Konzerthaus vezető karmestere

2011. február 21., hétfő 13:51

A 2012/13-as évadtól kezdve Fischer Iván lesz a német főváros legnépszerűbb zenekarának, a Konzerthausorchesternek a vezető karmestere - jelentették be hétfőn Berlinben.

Az intézmény Weber-termében tartott sajtóértekezleten több tucat újságírón kívül szinte a teljes zenekar is megjelent. Mint André Schmitz, a berlini szenátus (tartományi kormány) kulturális államtitkára elmondta, a magyar dirigens a 68 éves Lothar Zagrosek örökébe lép a társulat élén. Fischer Iván mind a zenekar tagjai számára, mind az intézmény intendánsa, Sebastian Nordmann részéről "eszményi jelöltnek" számított - hangsúlyozta Schmitz, örömének adva hangot amiatt, hogy a nemzetközi hírnevű magyar karmester elfogadta a felkérést.

Nordmann intendáns kiemelte: Fischer Iván többszörös kihívás előtt áll Berlinben. A vezető karmester posztja mellett ő lesz a Konzerthaus főzeneigazgatója is. Ebben a minőségben az a feladat vár rá, hogy elismert zenepedagógusként még szélesebb rétegeket nyerjen meg az intézmény rendszeres látogatóinak. Az intendáns példaértékűnek nevezte Fischer magyarországi újítását, az úgynevezett kakaókoncerteket gyermekek számára.

Fischer Iván megköszönte a szívélyes berlini fogadtatást, leszögezve: csak a zenekar számos tagjával folytatott beszélgetés után mondott igent az intendáns felkérésére. A beszélgetés során hamar kiderült, hogy egy hullámhosszon van a zenészekkel. "Ha ők azt mondják, hogy eszményi jelölt voltam, úgy én azt mondhatom, hogy én sem találhattam volna jobb zenekart" - hangsúlyozta a dirigens. A továbbiakban kiemelte: bár a Konzerthaus együttese viszonylag fiatal zenekarnak számít (1952-ben alapították), Németországban neki van a leghűségesebb és legnagyobb számú bérletes közönsége (12 ezren váltanak évente bérletet az együttes különböző koncertsorozataira.) Ebben nagy szerepe van az első híres karmesternek, Kurt Sanderlingnek (1960-77), de egyúttal a zenészeknek is - tette hozzá.

Arra a kérdésre, tart-e más vasat is a tűzben, vagyis szerződik-e más társulatokhoz is, Fischer leszögezte: számára nem a karrier a fontos, hanem az, hogy karmesterként tartós és jó kapcsolatot építsen ki a zenészekkel. A 2012/13-as évadban a berlini szerződés értelmében 18 hangversenyen fogja vezényelni a Konzerthaus zenekarát. Ugyanakkor már a 2011/12-es szezonban is láthatják majd őt a berliniek: a Echo Klassik koncertsorozat keretében hatszor áll majd a karmesteri pulton.

Rovatok