Index Vakbarát Hírportál

Egy Leica a világ legdrágább fényképezőgépe

2011. május 29., vasárnap 16:47

Általános meglepetésre minden várakozást felülmúló rekordáron, a kikiáltási ár több mint hatszorosáért, 1,32 millió euróért (356 millió forintért) kelt el egy 1923-ból származó Leica-fényképezőgép egy bécsi árverésen szombaton.

Egy névtelenséget kérő ázsiai vásárló adta meg a nem remélt összeget a Leica márkájú fényképezőgépek sorozatgyártásának megkezdése előtt készült, rendkívül ritka kameráért, amelynek értékét előzetesen 350-450 ezer euróra taksálták a patinás Westlicht galéria becsüsei.

A 200 ezer eurós kikiáltási árú ősfényképezőgép egyike (a 7-es sorozatszámot viselő példánya) annak a 25 tesztkamerának, amelyet a wetzlari Ernst Leitz Optikai Művek készített két évvel a később világhírűvé vált Leica fényképezőgép piaci bevezetése előtt. Az üzem iratai szerint ezt a példányt annak idején New Yorkba küldték szabadalmaztatás céljából, így az első "exportált" Leica fényképezőgépnek számít.

A Leica-prototípus majdnem kétszer akkora áron kelt el, mint az eddigi legdrágább fotótörténeti emlék, egy 1839-ből származó dagerrotípia, amelyet aláírásával is ellátott a feltaláló, a francia Jacques Daguerre (1787-1851): a fénykép őséért 732 ezer eurót fizettek tavaly, ugyancsak a WestLicht egy bécsi árverésén.

Rovatok