Index Vakbarát Hírportál

Esterházy Pétert őrizni kellett Egerben

2011. június 2., csütörtök 19:10 | aznap frissítve

Az író az egri könyvhét megnyitójára érkezett, fellépését azonban beharangozták a radikális hírsite-ok, így volt, aki "Nem kérünk a kultúrmocsokból" feliratú transzparenssel érkezett az eseményre.

A Heves Megyei Hírlap online változatának híre szerint biztonsági őrök vigyáztak Egerben Esterházy Péter íróra, aki a 82. könyvhét megnyitójára érkezett.

A Heol.hu beszámolója szerint a helyszínen egy fiatal férfi "Nem kérünk a kultúrmocsokból" feliratú transzparenst emelt a magasba az író megérkezésekor, és a beszéd alatt. Több tüntető zsidózott az MTI tudósítása szerint, az egyik demonstráló pedig azt mondta az irodalmárnak, hogy "huzat van, és el lehet húzni az országból". Majd röplapokat osztogatott.

A Kossuth-díjas író a megnyitón arról beszélt, hogy az ünnep fogalma számára a barátságos nyugalmat jelenti, mellyel a hétköznapjainkra tekinthetünk. Esterházy a transzparens feliratára utalva beszédé végén megjegyezte: abból ő sem kér.

A megnyitó után Esterházy Péter a városi könyvtárban vett részt egy beszélgetésen, amely a Heol.hu beszámolója szerint jó hangulatú volt, annak ellenére, hogy egy irodalmi esttől szokatlan módon biztonsági őrök vigyáztak a résztvevőkre.

Ma délben a Kuruc.infón megjelent egy cikk, amely szerint Egyerbe látogat az "Így gondozd a magyarodat! című "használati utasítás" szerzője. A portál szemelvényeket is közölt az 1991-es hangjátékból, amelyben a magyarok tartásáról, szokásáról és élelmiszeripari feldolgozásáról értekezik ironikusan az író.

Esterházyt a rádiójáték miatt már a Magyar Nemzet is támadta, amikor 2007-ben a Magyar Rádió többször is újból sugározta a rádiójátékot. Akkor a lap a "Magyarni például annyit tesz majd: magamat jól leszopni" mondatot kifogásolta leginkább. Esterházy akkori válaszában az Élet és Irodalomban megírta, hogy a kérdéses mondat inkább az ivásról szól, és egyébként is a mondat Örkény Istvántól származik.

Rovatok