Index Vakbarát Hírportál

Elveszett Michelangelót találtak Oxfordban

2011. július 12., kedd 17:16

Michelangelo Buonarrotinak (1475-1564), az itáliai reneszánsz művészet kiemelkedő mesterének "elveszett" festménye díszítette az Oxfordi Egyetem egyik intézetének falát. A Keresztre feszítés a Madonnával, Szent Jánossal és két gyászoló angyallal című festményt, amelyet Marcello Venutti (1512/15-1579) művének tartottak, 1930-ban vásárolta meg a Sotheby's árverésén a Campion Hall.

Antonio Forcellino olasz művészettörténész és restaurátor viszont infravörös technológiával vizsgálta a festményt, és állítja: a mestermű Michelangelo alkotása.

Brendan Callaghan atya, a Campion Hall vezetője úgy véli, hogy a művészettörténészek között heves vitát vált majd a festmény alkotójának kiléte, mindenesetre a képet az Asmolean Múzeumnak adták át megőrzésre.

"Nem lett volna jó ötlet, ha továbbra is nálunk marad. Ez egy csodálatos festmény, túl értékes ahhoz, hogy továbbra is a Campion Hall falát díszítse" – vélekedett Brendan Callaghan atya, aki szerint a kép értéke három év alatt megtízszereződhet még abban az esetben is, ha bebizonyosodik, hogy mégsem Michelangelo festette.

Rovatok