Index Vakbarát Hírportál

Diákköltészetet támogató programot indított Michelle Obama

2011. november 21., hétfő 15:01

Új művészeti programot indított hétfőn Michelle Obama, amelynek keretében országszerte öt kiválasztott amerikai középiskolás diák népszerűsíti majd a költészetet.

A National Student Poets elnevezésű program diákköltői egy éven át felolvasásokon, workshopokon és egyéb rendezvényeken hívják fel a figyelmet a költészet fontosságára. "Amit a költemények írásán és olvasásán keresztül megtanultok, az mindörökre elkísér titeket. Fellobbantja a képzeleteteket, kitágítja a látókörötöket, és az osztályteremben is segíti fellépéseteket" - fogalmazott az amerikai elnök felesége közleményében.

Az öt résztvevőt olyan amerikai tinédzserek közül választják ki, akik költeményeikért korábban már elnyerték az országos Iskolai Művészeti és Irodalmi Díjat. A válogató bizottságban Terrance Hayes költő, David Lynn,a Ploughshares irodalmi magazin szerkesztője, Alice Quinn, az Amerikai Költészeti Társaság vezetője és a kongresszus könyvtárosa, Robert Casper kapott helyet. Évente több mint 185 ezer diák indul a tekintélyes iskolai díjért, amelyet 1923-ban alapítottak. A díjazottak között szerepelt egykor Truman Capote, Sylvia Plath és Joyce Carol Oates is.

A program első öt kiválasztott képviselőjének nevét 2012 nyarán hozzák nyilvánosságra. Az elismerés ötezer dolláros pénzdíjjal is jár. Feladatuk az lesz, hogy közösségük irodalmi nagyköveteiként írás- és alkotói készségeik fejlesztésére ösztönözzék a diákokat. A programot az iskolai művészeti és humán tárgyakkal foglalkozó elnöki bizottság támogatja, amelynek a first lady a tiszteletbeli elnöke. A támogatók között van még a Múzeumi és Könyvtári Szolgáltatások Intézete és a Fiatal Művészek és Írók Szövetsége elnevezésű non-profit szervezet.

Rovatok