Index Vakbarát Hírportál

Tiltakoznak Leonardo elveszett freskójának kutatása ellen

2011. december 7., szerda 09:54

Petícióban tiltakozik a világ minden tájáról mintegy százötven művészettörténész az ellen, hogy tovább folyatassák Leonardo elveszett művének kutatását a firenzei Palazzo Vecchióban látható Vasari-freskó alatt.

A szakemberek attól tartanak, hogy a kutatás megrongálhatja Giorgio Vasari csatajelenetet ábrázoló falfestményét - ismertette kedden a BBC online hírszolgálata.

Nem véletlenül hagyta félbe

A Palazzo Vecchio Sala dei Cinquecento termében az utóbbi napokban éjszakánként művészettörténészekből, restaurátorokból és műszaki szakértőkből álló csoport próbálta igazolni Maurizio Seracini művészettörténész feltételezését, hogy Vasari Leonardo da Vinci 1503-ban elkezdett, ugyancsak egy csatát ábrázoló remekművére festette rá a saját munkáját.

A kutatók annak az elképzelésnek akartak utánajárni, hogy vajon Vasari valóban megőrizte-e Leonardo munkáját oly módon, hogy a képet vékony fallal takarta le, és fölé festette saját művét.

Seracini feltételezését alátámasztotta a tavaly elvégzett radaros letapogatás, amely feltárta, hogy Vasari festménye és az eredeti kőfal között egy-két centiméteres űr húzódik meg.

A művészettörténészek szerint Leonardo feltehetően azért hagyta félbe az anghiari csatáról készült freskóját, mert gondjai voltak kísérleti olajfestékes technikájával. A termet később felújították, és Vasari 1563-ban festette meg benne saját freskóját.

Nem az a fal, a másik

A kutatás során távvezérelt mikrokamerával hatoltak be a Vasari-freskó repedései közé, az eredmények feldolgozása azonban két hónapot vesz majd igénybe.

Bár Firenze polgármestere előzetesen mindenkit megnyugtatott, hogy csak olyan helyen hatoltak be a kamerákkal, amely már eleve sérült volt, és kilátásba helyezte, hogy természetesen restaurálják a képet, sok szakértőt mégis felbőszített a kamerás eljárás.

Seracini csoportjának egyik tagja, Cecilia Frosinone restaurátor tiltakozásul etikai okokra hivatkozva lemondott, és Tomaso Montanari nápolyi művészettörténésszel együtt a firenzei városvezetésnek címzett petíciót kezdeményezett a munkálatok leállítására.

A dokumentumban kételkedésüket fejezik ki, hogy Vasari bármit is letakart volna, ami még mindig látható lenne a falréteg alatt, egyúttal azzal érvelnek, hogy művészettörténeti kutatások szerint Leonardo freskója éppenséggel a Vasari-képpel szemközti falon lehetett.

A petícióban arra kérték a hatóságokat, hogy állítsák le a feltárást, és konzultáljanak más reneszánsz szakértőkkel is.

Rovatok