Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Lugossy Mária szobrászművész

2012. augusztus 15., szerda 15:37

Türelemmel viselt, hosszú betegség után szerdán életének 63. évében elhunyt Lugossy Mária szobrászművész - adta hírül az MTI OS-en keresztül a Magyar Művészeti Akadémia. Legismertebb alkotásainak egyike az Országház előtti köztéri emlékmű, A forradalom lángja.

Lugossy Mária 1950. május 9-én született, és eredetileg ötvösnek készült. 1969–1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán, az ötvös tanszéken, majd 1973–1975 között a Főiskolai Továbbképző Intézetben folytatta tanulmányait.

Már pályája kezdetén is a köztéri alkotások érdekelték leginkább, amit diplomamunkájának témája is tükröz: egy négy méteres elektronikus óra a Győri Közlekedési és Távközlési Főiskola aulájában. legismertebb alkotásai közé tartozik az Országház előtti köztéri emlékmű, A forradalom lángja és a tatai Holocaust emlékmű.

Lugossy Mária több mint négy évtizedes alkotói életútja gazdag, egymásra épülő időszakokat ölel át. Alkotásait, mind a formavilág, mind az anyaghasználat tekintetében változatosság jellemzi; munkássága jelentősen hozzájárult a hazai kisplasztika műfaji megújulásához - emlékezik vissza az alkotóra a Magyar Művészeti Akadémia, melynek Lugossy tagja volt.

Művészetét számos nemzetközi és hazai díjjal ismerték el, többek között Ferenczy Béni-, Munkácsy Mihály-, illetve Magyarország Érdemes Művésze-díj birtokosa volt. Pályafutása során hazánkon kívül is számos díjban részesült, többek között Japánban, Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban.

Szobrai a világ számos múzeumában megtalálhatóak, így a British Museumban, a New York-i Corning Museum of Glassban, a párizsi Musée des Arts Décoratifsben, és a tokiói Suntory Museumban.

Lugossy Máriát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti, temetéséről később adnak tájékoztatást.

Rovatok