Index Vakbarát Hírportál

Három magyar jelölt a klasszikus Grammyn

2012. december 6., csütörtök 17:04

A Budapest Music Center (BMC) Ligeti-CD-je, a Budapesti Fesztiválzenekar legújabb Mahler-felvétele és Schiff András egy Bach-lemeze is jelölést kapott a 2013-as Grammy-díjra a klasszikus zenei kategóriákban - olvasható a Grammy-díj honlapján.

A legjobb kórusművek kategóriában jelölték a Ligeti György Requiem, Apparitions, San Francisco Polyphony című kompozícióit tartalmazó, a BMC gondozásában megjelent CD-t. A lemez már több rangos díjat elnyert megjelenése óta, többek között a német lemezkritikusok díját 2011-ben és a neves Echo Klassik díjat is. Az albumon Barbara Hannigan, Susan Parry, a WDR Sinfonieorchester Köln, a WDR Rundfunkchor Köln és az SWR Vokalensemble Stuttgart szólaltatja meg a műveket Eötvös Péter vezényletével.

Szóló hangszeres előadás kategóriában jelölték Schiff András zongoraművészt Bach Das Wohltemperierte Clavier című művének az ECM New Series sorozatában megjelent felvételéért

A legjobb zenekari előadás kategóriában nevezték a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Channel Classics holland kiadó legfrissebb kiadványát, amelyre Gustav Mahler I. szimfóniája került Fischer Iván vezényletével.

A világ legfontosabb zenei elismerését odaítélő amerikai szakmai szervezet, a Recording Academy a 2013-as Grammy-díjak jelölésekor a 2011 októbere és 2012 szeptembere között kiadott lemezeket veszi figyelembe.  A Grammy-díjak ünnepélyes átadása 2013. február 10-én lesz Los Angelesben.

Rovatok