Index Vakbarát Hírportál

Az új kínai vezetőket reklámozza a kínai sajtó

2012. december 28., péntek 10:44

A novemberben megválasztott új kínai vezetők sosem látott fényképeivel és személyes történeteivel bombázta a kínai sajtó az elmúlt napokban az olvasókat, így próbálván közelebb hozni őket az átlagemberekhez.

A Hszinhua hírügynökség összeállítása a Kínai Kommunista Párt (KKP) új főtitkárát, Hszi Csin-pinget a nép emberének és az elképzelések államférfiának nevezi, és kiemeli: a Hu Csin-taót váltó új vezetőtől azt várják el az emberek, hogy új szelek fújdogáljanak majd a kínai politikában, rendíthetetlenül kiáll majd a reform és a nyitás politikája mellett, és "a nemzetet a kínai álom megvalósítása felé vezeti" majd.

A több tucat, a nyilvánosság elé először tárt fotó Hszi életét fiatalkorától mostanáig követi végig, számos esetben emberek, egyszerű munkások társaságában kapva lencsevégre a főtitkárt. Több fényképen Hszi maga is dolgozik: kétkezi munkát végez vagy íróasztalánál ül, más képeken biciklin vagy családi nyaralás közben látható.

A leendő miniszterelnököt, Li Ko-csiangot "az embereket az első helyre helyező" vezetőként írja le a Hszinhua összeállítása, hangsúlyozva: Lit reformszemlélete, szociális érzékenysége, tudós temperamentuma és felelősségérzete emelte a legfelsőbb vezetőségbe. Ven Csia-pao utódját többnyire mosolyogva, egyszerű emberek között vagy épp zacskós leves evése közben ábrázolják a fényképek. A KKP KB Állandó Bizottságának további öt tagját is Hszihez és Lihez hasonlóan mutatja be a Hszinhua.

Ez a fajta nyilvánosság szinte példa nélkülinek nevezhető Kínában, ahol a legfelsőbb vezetőket a mai napig misztikum övezi, az átlagemberek szinte semmit nem tudnak, magánéletük, egészségi állapotuk, sőt gyakran programjaik és hollétük is titoknak minősül. Az összeállításokat kommentelők közül sokan úgy vélik: a korábbinál nyitottabb kommunikáció az új vezetőség reformszemléletét tükrözi. Mások ugyanakkor úgy fogalmaznak: pár fotó közzététele még semmire nem garancia.

Rovatok