Index Vakbarát Hírportál

Közkincs lett a Love Me Do

2013. január 13., vasárnap 18:12 | aznap frissítve

Európában a kiadástól számított 50 éves szerzői jogi védelem alá esnek a popszámok, a Beatles 1962-es Love Me Do című számán ez tavaly lejárt, így idéntől ingyen felhasználható a sláger, írja az Oregon Live. Pontosabban a konkrét előadás védelmi ideje járt le, a zeneszám a szerzők halálát követően még 70 évig fennmarad.

John Lennon és Paul McCartney dala az együttes első kislemezén jelent meg 1962 október 5-én, a másik dal a lemezen a P.S. I Love You volt. Megjelenésekor az angol toplista 17. helyéig jutott.

A köz prédájává vált. Egyelőre.

Az Egyesült Államokban a szerzői jogi védelem a zenei felvételekre 95 évig tart, ugyanakkor az internetes megosztások miatt teljesen értelmét veszti dolog, ha Európában lejár a jogi védelem. Ugyanakkor az unió is döntött már meghosszabbításán, novembertől ugynis a zenei szerzői jogok licenszének időtartamát felemelik 70 évre.

Ez elsősorban a nagy kiadóknak jöhet majd jól, mert úgy tűnik, hogy a popzene már korántsem annyira egynyári slágereket jelent, mint korábban. Az ötven éves határidőnél elég mondjuk a Beatles mellett a Rolling Stones-ra vagy Bob Dylan dalaira gondolni.

Rovatok