Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Elvis gitárosa

2013. január 13., vasárnap 00:30

Meghalt John Wilkinson amerikai zenész, Elvis Presley gitárosa, aki több mint ezerszer lépett föl a világhírű előadóval. Hatvanhét éves volt.

Wilkinsont Missouri állambeli otthonában, Springfieldben érte a halál helyi idő szerint pénteken, rákbetegségben szenvedett. A hír hallatán Elvis özvegye, Priscilla Presley, illetve lánya, Lisa Marie a "legmélyebb együttérzését" fejezte ki az elhunyt családja felé. "John és a zene, amelyet Elvisszel játszott, örökké a szívünkben él" - fogalmaztak.

John Wilkinson 10 éves volt, amikor először találkozott Presleyvel: egy springfieldi fellépés előtt beosont Elvis öltözőjébe és ha már ott volt, jól leszólta a "Király" gitárjátékát. A zenész állítólag jót mulatott a fiúcskán. Kettejük találkozását a Missouri állambeli város történeti múzeuma egy három hete bezárt kiállítás részeként fel is idézte.

Az epizód után John Wilkinson énekesként és gitárosként nevet szerzett magának, ismert együttesekkel lépett fel. Huszonhárom éves volt, amikor Elvis egy Los Angeles-i televíziós show-ban "kiszúrta" magának 1968-ban, és felkérte, hogy csatlakozzon hozzá és a TCB Bandhez. A világhírű előadó mit sem sejtett arról, hogy a fiatal zenész az, aki annak idején bírálta gitárjátékát - emlékezett vissza Wilkinson egyik barátja, Gary Ellison.

Az együttműködés tartós lett: John Wilkinson 1200 fellépést csinált végig Presleyvel, aki mellett egészen annak 1977-ben bekövetkezett haláláig kitartott. A ritmusgitáros "sokkal inkább barátként, semmint főnökeként tekintet Elvisre" - mondta Ellison.

Wilkinson 1989-ben stroke-ot kapott, többé már nem tudott gitározni. Énekelni viszont igen, rendszeresen fellépett a régi TCB Banddel (Taking Care of Business), de polgári szakmát is űzött, hogy biztosítsa megélhetését. A hatvanas-hetvenes évek nagy sztárjai közül sokat barátjának tudhatott, mások mellett Chuck Berryt. Közvetlen ember volt, "soha nem utasította el, hogy aláírást adjon" - emelte ki a halálhírét tudató közlemény.

Rovatok