Index Vakbarát Hírportál

Haneke Mozart-operával várja az Oscart

2013. február 21., csütörtök 16:28

Második operarendezése világpremierjét tartják Madridban Michael Haneke rendezőnek, de Los Angelesben is nagy izgalmak várnak rá a napokban, Szerelem című filmjét ugyanis öt kategóriában is jelölték Oscar-díjra

Mozart Cosi fan tutte című klasszikusának Haneke-féle feldolgozása a világhírű Teatro Realban ünnepli premierjét, a rendezőt hollywoodi sztárként fogadta a sajtó a spanyol fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Az újságírók azonban nem sokat tudtak kihúzni belőle, a 70 éves művész mindössze annyit mondott, "legyen minden meglepetés".

Haneke amúgy járatos Mozart műveiben, 2006-ban a Don Giovannit állította színpadra. Az osztrák alkotó jó húsz éve dolgozik színházban, a zenéhez is szoros szálak fűzik, ennek ellenére operával nem kívánt foglalkozni, egészen addig, míg 2006-ban Gérard Mortier, a Teatro Real mostani művészeti igazgatója meg nem nyerte a Don Giovanni rendezésére. A párizsi premier bebizonyította, hogy Haneke munkái a színpadon is éppoly felkavarók, mint a vásznon.

"Nem forgatok azért filmet, hogy a nézők szenvedjenek. De, ha szenvednek, annak talán megvan a maga oka" - mondta Madridban. Elmondta, egyértelműen filmművészként tekint magára. "Az opera nekem kedvtelés." Rendezni viszont csak azt a darabot hajlandó, amelyről úgy érzi, illik hozzá.

Mostani madridi rendezéséről mindössze annyi ismert, hogy a rendező a jelenkorba ültette át Lorenzo Da Ponte librettóját. Csakúgy mint Haneke filmjeiben, a színpadon is egy szerelem elé gördülő akadályokról lesz szó. A darabban színpadra áll William Shimell brit bariton, aki a rendező Szerelem című nagysikerű filmjében Isabelle Huppert férjét alakította.

Rovatok