Index Vakbarát Hírportál

Jane Austen bélyegkollekciót bocsátottak ki Nagy-Britanniában

2013. február 21., csütörtök 11:46

A bélyegeket a Büszkeség és balítélet megjelenésének kétszázadik évfordulójára adták ki.

Ma kezdik el árulni Nagy-Britanniában a Jane Austen bélyegkollekciót, melyen az írónő könyveihez kapcsoló illusztrációk láthatók. A bélyegeket a Büszkeség és balítélet megjelenésének 200. évfordulójára bocsátották ki, kifejezetten erre az alkalomra készült illusztrációkkal.

A királyi posta emellett bejelentette, hogy minden olyan levél, amit ezen a héten Chawtonban vagy Steventonban adnak fel (utóbbi helyen született ugyanis Austen, és előbbi helyen töltötte életének utolsó éveit) egy, a Büszkeség és balítéltből származó idézettel látnak el: "Do anything rather than marry without affection".(Bármi jobb, mint vonzalom nélküli házasságot kötni.)

A bélyegkollekcióra az írónő mind a hat regényéből készültek illusztrációk, melyeket a posta kérésére Angela Barrett, készített el.

A királyi posta szóvivője, Andrew Hammond elmondta, Jane Austen megkerülhetetlen a brit szerzők között, művei az elmúlt kétszáz évben kétség kívül nagy hatással voltak a brit kultúrára.

Nagy-Britanniában rengeteg eseménnyel készülnek a Austen legnépszerűbb regényének az évfordulójára, ami 1813-ban jelent meg az írónő második regényeként, és ő maga is „drága gyermekének” nevezte a Büszkeség és balítéletet.

Rovatok