Index Vakbarát Hírportál

Megvan a Titanic karmesterének hegedűje

2013. március 18., hétfő 13:13

Henry Aldridge fényképén nem más látható, mint az a hegedű, amiből a legendás 1912-es hajókatasztrófa utolsó pillanataiban is szólt a dal. A Titanicon játszó zenekart Wallace Hartley vezényelte. Számos túlélő említi visszaemlékezésében, hogy a hajó bandája még akkor is játszott a fedélzeten, amikor az utasok többsége már a mentőcsónakokkal próbált menekülni, miután az elsüllyeszthetetlennek hitt óceánjáró egy jéghegynek ütközött.

A 2006-ban előkerült hangszert igazságügyi helyszínelők és az Oxford Egyetem szakértői is tüzetesen megvizsgálták, és most megállapították, hogy valóban a szóban forgó hegedűről van szó. A hét évig tartó és sok ezer fontot felemésztő eredetiségvizsgálat feltehetően megtérül majd a Henry Aldridge & Son aukciós háznak, akik eleinte maguk se hitték el, hogy tényleg az az eredeti hangszer került a kezük közé, amin az 1517 társával a hullámok közé vesző zenész is játszott a tragikus éjszakán, kicsivel több, mint száz éve.

A rózsafa hegedű két hosszabb repedéssel megúszta a süllyedést és kiváló állapotban van. Egyes jelentések arról írnak, hogy a teljes ruházatban lévő karmester holtestét egy hozzákötözött tokkal sodorta partra az óceán, a tokban pedig ott lapult a hangszer, amit elküldtek Hartley özvegyének. Ezután az Üdvhadsereghez, majd egy hegedűtanárhoz, végül pedig az aukciós házhoz került a hegedű, melynek eredetiségét az óceánban töltött idő okozta elváltozások és az ezüst láb valamint húrtartó is időben pontosan behatárolhatóan bizonyítja.

A legendás hangszer március végén talál majd gazdára a brit Belfast City Hallba szervezett áverésen.

Rovatok