Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló jelenetek miatt levettek a műsorról egy Wagner operát

2013. május 9., csütörtök 15:23 | aznap frissítve

Töröltek egy Wagner operát az egyik legnagyobb német operaházban, Düsseldorfban, mert néhány helyen szívfacsaró és felkavaró jeleneteket tartalmazott, és számos néző rosszul lett.

Mint azt a Rheinoperben elmondták, a Tannhauser előadása után számos néző rosszul lett és orvosi segítségre volt szüksége, annyira felkavaró jelenetek voltak a színpadon. Az opera egyik jelenete ugyanis egy koncentrációs táborban játszódik, és a rendező többszöri kérés ellenére sem akart a jeleneteken finomítani. Az operaház elismerte, hogy a jelenetek némelyike túlságosan realisztikus, különösen a kivégzést ábrázoló rész.

„Intenzív megbeszéléseket folytattunk Burkhard C Kosminski  rendezővel, aki művészeti szempontokra hivatkozva határozottan visszautasította, hogy változtasson a darabon, mi pedig kötelesek vagyunk figyelembe venni a művész szabadságát” – írta közleményében a Rheinoper. Az operaház igazgatója, Christoph Meyer azt is elismerte, tudták, hogy a rendező koncepciója és kivitelezése vitatott lesz majd, de sok néző szerint az opera egyenesen ízléstelen, és szükségtelenül provokatív.

Az előadásban emberek halnak meg a gázkamrában, többet kivégeznek vagy megerőszakolnak. Egy másik sokkoló jelenet, amitől többen rosszul lettek, amikor egy kivégzés előtt álló egész családnak leborotválják a színpadon a fejét. A helyi zsidó közösség vezetője Michael Szentei-Heise elmondta, tüntetésképpen számos néző kivonult a nézőtérről és becsapta az ajtót, írja a BBC. Szentei-Heise szerint a rendezés nagyon távol áll az eredeti Wagner műtől, amit  a szerző egy középkorban játszódó romantikus operának tervezett. Az opera a továbbiakban koncertként fut majd tovább.

A Wagner operák előadásáét egyébként gyakran kísérik viták Németországban, hiszen a zeneszerző köztudottan antiszemita hírében állt, és egyik legnagyobb rajongója maga Hitler volt. 2006-ban Berlinben vettek le műsorról egy Mozart operát, mert úgy találták, sértő lehet a muszlim közösségre nézve.

Rovatok