Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Peter Sehr filmrendező

2013. május 12., vasárnap 16:40

Elhunyt Peter Sehr német filmrendező. A neves alkotó 61 éves korában rákbetegség következtében halt meg - közölte a hírt a művész szóvivője. Peter Sehr legismertebb munkái közé tartozik a Magyarországon is bemutatott Kaspar Hauser, Az anarchista felesége és az Örvény. Legutóbbi filmjét, a II. Lajos bajor királyról forgatott nagysikerű alkotást tavaly decemberben mutatták be a német mozikban.

Peter Sehr filmes munkásságát számos német és nemzetközi díjjal ismerték el, megkapta egyebek mellett a Német Filmdíjat is. A rendező tanított a müncheni televíziós és filmes főiskolán, valamint a baden-württembergi filmakadémián is.

Munkássága egyetemi évei alatt kezdődött. Zürichi biofizikai tanulmányait Oxfordban folytatta, ahol doktorátust is szerzett. Ő vezette az egyetemi filmes csoportot és ott készítette első rövidfilmjét későbbi feleségével, Marie Noelle-lel, akivel 1988-ban saját filmes céget is alapított P'Artisan néven. A rendezés mellett forgatókönyvírással és produceri munkákkal is foglalkozott, 1982 óta élt Münchenben. Peter Sehr tagja volt a német mellett az Európai Filmakadémiának is.

Az elhunyt rendező munkásságát Bernd Neumann német szövetségi kulturális miniszter is méltatta. "Peter Sehr elhivatott filmes és européer volt, aki következetesen ragaszkodott saját művészi elképzeléseihez" - írta közleményében. A rendező a német szerzői film megteremtője, a műfajt számos alkotással gazdagította, mindig a legmagasabb elvárásokat támasztva magával és filmjeivel szemben - vélekedett a német kulturális miniszter.

Rovatok