Index Vakbarát Hírportál

Betiltotta a melleket egy fideszes politikus

2013. május 21., kedd 14:57

Május 22-én nyílt volna meg a Ferencvárosi Pincegalériában a Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatójának, Dés Mártonnak a Friss bontás című kiállítása, ahol Nikodém Lajos, a IX. kerületi önkormányzat Humán Ügyek Bizottságának külsős tagja mondott volna köszöntőbeszédet. A Fideszben és a KDNP-ben is párttagsággal rendelkező politikus azonban múlt hét pénteken, miután megkapta az esemény meghívóját, nemcsak lemondta a szereplést, de a galériából is kitiltatta a képeket.

Nikodém a galériaigazgatón, Tóth Bettinán keresztül azt üzente a művésznek, hogy nagycsaládos, keresztény apaként erkölcstelennek tartja a kiállítás témáját, szerinte a meztelen, fekete lányokat ábrázoló kép egyáltalán nem illik a pünkösdi megtisztuláshoz. Úgy tudjuk, a politikusnál a meghívóban szereplő, Hét fő bűn című Dés-vers is kiverte a biztosítékot: pünkösd idején pénteki gyomorrákkal és a testnevelésórák komolyságának megkérdőjelezésével sem szabad megzavarni "a megtisztulni vágyó nagyérdeműt".

A hétfőm az mindig csak olyan
hogy valamit kéne már valamit keddeni magammal
szerdán leszarom a tesit csütörtök király
magammal ránt a gyomorrák pénteken
nem húzok hosszú szánt
szombatra várt és jött a vasárnap

A Pincegalériából kitiltott Dés ettől függetlenül megtartja szerdán 18 órától a kiállításmegnyitót, de a galéria előtt. A képeit is meg lehet majd tekinteni, mivel műanyag zacskókban azt is a délutáni performansz helyszínére viszi, így akar ugyanis tiltakozni a "képzőművészet állami cenzúra alá vonása ellen".

Az Index megpróbálta elérni a Ferencvárosi Pincegaléria igazgatóját, és a galéria felettes intézményét, a Ferencvárosi Művelődési Központot, hogy rákérdezzünk a betiltás részleteire, de ez egyelőre nem sikerült.

Rovatok