Index Vakbarát Hírportál

Fabényi Júlia lesz a Ludwig Múzeum igazgatója

2013. május 21., kedd 15:46 | aznap frissítve

A Nemzeti színházból ismbert forgatókönyv zajlott le a Ludwig múzeumban is. A jobboldal által favorizált jelölt nyert, azt követően, hogy a nem teljesen szakmai alapon összeválogatott zsűri őt javasolta a miniszternek. A Ludwig alapítvány korábban tiltakozott, hiába.

Fabényi Júlia lesz a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi közleménye szerint Balog Zoltán miniszter a szakmai bizottság ajánlását elfogadva nevezte ki öt évre Fabényit, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatóját a Ludwig Múzeum élére, június 1-jétől veszi át a múzeum irányítását. Az intézmény korábbi vezetőjének, Bencsik Barnabásnak február 28-án járt le a vezetői megbízatása. A tárca március 1-jén írta ki a pályázatot, amin csak Fabényi és Bencsik indultak.

Erőből átment

A döntés már a szakmai bizottság meghallghatásai után sejthető volt. A jobboldalhoz húzó jelöltekből álló csoport ugyanis Fabényi Júliát javasolta vezetőnek. A vezető korábban már vezetett neves kortárs intézményt, a Műcsarnokot. Szakmai munkájáról azóta keveset lehetett hallani, a Baranya megyei múzeumok igazgatóságának élén dolgozott mostanáig.

Bencsik Barnabás mellett ugyanakkor kiállt a múzeumot alapító német Ludwig alapítvány is. Bár az alapítvány ritkán ad ki közleményt, vezetőjük interjút adott az Indexnek, amelyben egyértelműen kiállt Bencsik Barnabás újraválasztása mellett. Az alapítvány furcsának találta, hogy képviselőjüket nem hívták meg a szakmai bizottságba. Ugyanakkor néhány napja a lapunknak is nyilatkozó Walter Queins egyeztetésre érkezett az EMMI-be.

Mivel titkos maradt a szakmai bizottság összetétele, a döntésük indoka, továbbá, hogy a minisztérium miért akarta  feltételnül lecserélni a sikeresnek mondható vezetőt, tiltakozásba kezdett az  Összefogás a Kortárs Művészetért csoportosulás. Aktivistái elfoglalták a Ludwig Múzeumot, hogy tiltakozzanak az átláthatatlan és politikai döntések ellen a kultúrában. A művészek egy Free Ludwig feliratú transzparens alatt vonultak be a múzeumba. A csoport közel kéthetes múzeumfoglalása a mai napon véget is ért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt hangsúlyozta, hogy a Ludwig Múzeum új igazgatójának kinevezése kapcsán maximálisan tiszteletben tartják a demokratikus gondolkodást és a hatályos törvényeket. Az EMMI szerint sokan nem hajlandók tudomásul venni, hogy Bencsik Barnabás megbízatása lejárt, és a minisztérium a törvényi előírásoknak megfelelően járt el akkor, amikor kiírta az intézmény igazgatói állására a nyilvános, "a vezetői posztot nem hitbizománynak tekintő" pályázatot.

Fabényi Júlia időközben teljesítette ígéretét, és a döntés követően közzé tette pályázatát egykori munkahelye, a Baranya megyei múzeumok igazgatóságának Facebook-oldalán. Fabényi megbizatása öt évre szól.

Rovatok