Index Vakbarát Hírportál

Jane Austen lehet a 10 fontoson

2013. június 26., szerda 12:05

Jane Austen írónő felválthatja Charles Darwint a tízfontos brit bankjegyeken, ha teljesül az angol központi bank kormányzójának javaslata.

Mervyn King kedden állt elő azzal, hogy a Büszkeség és balítélet szerzője szerepeljen a tízfontoson, miután a Bank od England jó pár bírálatot kapott amiatt, hogy mellőzik a nőket a pénzekről és szinte csak II. Erzsébet királynőnek jut rajtuk hely. A felháborodást fokozta, hogy a pénzintézet nemrégiben megerősítette: a 19. századi társadalomreformer Elizabeth Fry-t, Winston Chuchill váltja fel az ötfontosokon. King a nők létszámcsökkenését ellensúlyozandó állt elő Austennel, ám a végső döntés utódjára marad. King ugyanis már csak ezen a héten tölti be a Bank of England vezetői tisztét, hétfőtől Mark Carney ül a helyébe.

Jane Austen a mai napig a legnépszerűbb brit írók egyike. 1775-ben született és 1817-ben halt meg. Szembefordult kora uralkodó irányzatával, a sokszor csöpögőssé silányult romantikával, helyette kritikai realizmus és irónia hatja át műveit. A Büszkeség és balítélet kétszáz éve jelent meg, az évfordulót szerte a szigetországban megünnepelték.

Rovatok