Index Vakbarát Hírportál

Visszakerült Alföldi darabja a Vígszínházba

2013. szeptember 1., vasárnap 08:51 | aznap frissítve

A hétvégén kétségessé vált, hogy bemutatja-e az Eszenyi Enikő vezette Vígszínház a 2013-2014-es évadban az Alföldi Róbert rendezte Mephisto előadást, ami Alföldi vezette Nemzeti Színház utolsó premierje volt tavasszal.

Még egyeztetik a programot

A színház vasárnap délután közleménye:

A Vígszínház október végéig hirdette meg műsorát. A későbbi hónapok részletes programja – a budapesti színházi szokásoknak megfelelően – még egyeztetés alatt áll.

Szintén vasárnap egyébként a színdarab korábban törölt oldala ismét megjelent a Vígszínház weblapján, de egy másik elérhetőségen, és színlap nélkül. Az Álomévad bérletbe viszont egyelőre nem tették vissza az előadást.

Eddig úgy volt, hogy miután a Nemzeti új vezetője, Vidnyánszky Attila az előző éra egyetlen előadását sem tartja színlapon, a darabot átviszik a XIII. kerületben lévő Vígbe, ahol novembertől játsszák majd.

A hétvégén azonban a szintén XIII. kerületben tartott Pozsonyi Pikniken az a hír terjedt el – ezt többen a Facebookon is közzétették –, hogy a darab lekerült a műsorról, egyáltalán nem fogják játszani, miután a színház jegyárusító standjánál nem lehetett rá jegyet venni.

Ezt tűnt megerősíteni, hogy a Víg honlapjáról is eltűnt a Mephisto, sem a repertoárban, sem a bemutatók között nem tüntetik fel, az Álomévad bérlet darabjai közül is kivették. Sőt, a darabról szóló oldalt is levették a honlapról.

A színházban dolgozó forrásunk vasárnap ugyanakkor nem tud arról, hogy a darab bemutatásától elállt volna a Víg vezetése. Azt mondta, hogy októberben nem is tervezték előadni, a novemberi műsorterv pedig még nincs kész. „A színházban senki nem beszélt, senki semmit nem mondott arról, hogy mégse lenne Mephisto-előadás idén” – fogalmazott.

A történet különös pikantériája, hogy Eszenyi Enikő igazgatói megbízatása jövő januárban lejár, és bár folytatni szeretne – pályázatát várhatóan napokon belül nyilvánosságra is hozza –, a múlt héten kiderült, hogy Balázs Péter is pályázik az igazgatói székre.

A korábban Vígben is játszó színész 2007-ben már elnyert színházigazgatói tisztséget: a szolnoki önkormányzat a szakmai testületek jelöltje ellenében a Szigligeti Színház igazgatójává nevezte ki. A döntést követő heves kritikákat Balázs Péter politikai okokkal magyarázta, mondván:  ő közismerten konzervatív.

Rovatok