Index Vakbarát Hírportál

Fotó egy megsemmisült Van Gogh-képről

2013. szeptember 5., csütörtök 11:51

Ritka fényképre bukkantak Japánban Vincent van Gogh egy napraforgós festményéről, amely megsemmisült még 1945-ben – adta hírül a BBC. A Hat napraforgó – más források szerint Váza öt napraforgóval – című képét Van Gogh 1888-ban festette. A fotó, amelyre egy japán múzeum levéltárában bukkantak, először mutatja meg, hogy a művész pontosan hogyan akarta láttatni a képet. Van Gogh leveleiben is írja, és a fotó alapján is kiderül, hogy narancsszínű keretben akarta kiállítani festményét, amely szokatlan volt korában.

Martin Bailey kurátor és művészeti újságíró bukkant a képről készült fotóra, miközben a festőről szóló könyvéhez gyűjtött anyagot. Szerinte egyenesen forradalmi ötlet volt a művésztől, hogy narancssárga keretbe akarta helyezni a képét.

A kép utolsó tulajdonosa egy japán műgyűjtő volt, aki 1920-ban hazájába, Oszaka városába vitte a festményt. A második világháborúban azonban elpusztult az amerikai bombázások okozta tűzben. Ha megmaradt volna, elképesztően sokat érne: egy másik napraforgós Van Gogh-sorozat 25 millió fontért kelt el 1987-ben.

Rovatok