Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik a Titanic zenekarvezetőjének hegedűjét

2013. szeptember 17., kedd 11:23

A több mint száz éve elsüllyedt Titanic zenekarvezetőjének hegedűjét kiállítják, majd elárverezik Észak-Írországban.

A különleges hangszer szerdától október 13-ig látható a Titanic Belfast múzeumban. Ezután a hegedűt a délnyugat-angliai Wiltshire-ben elárverezik – közölte az intézmény. A hegedű egykor Wallace Hartley tulajdona volt, az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó nyolctagú zenekarának vezetőjéé. A zenekar a végső pillanatokig játszott, miközben a Titanic 1912 áprilisában elsüllyedt. A zenekar minden tagja életét veszítette, Hartley holttestét tíz nappal a szerencsétlenség után találták meg egy bőrből készült hegedűtokkal és benne a hegedűvel együtt.

A hangszert átadták Hartley jegyesének, Maria Robinsonnak, ugyanis egykor ő ajándékozta párjának. Miután Robinson 1939-ben meghalt, a hegedűt az Üdvhadsereg kapta meg. Ezután egy családhoz került, ők éveken át padlásukon őrizték. Hét évvel később a család egy aukciós házhoz fordult, amely végül márciusban bizonyosságot szerzett a hangszer eredetiségéről.

Titanic 3D feliratos előzetes

A valódiságot többek között egy kis ezüst plakett bizonyítja a hegedűn, rajta a felirattal: „Wallace-nak, eljegyzésünk alkalmából, Maria”.  A hangszerről, amelyen két repedés is van, már az 1940-es években azt mondta az Üdvhadsereg egyik zenetanára, hogy játszani már nem lehet rajta, „valószínűleg mozgalmas élete miatt”.  A hegedű értékét százezer euróra (csaknem harmincmillió forintra) becsülik.

Rovatok