no

Index Vakbarát Hírportál

Csákányi és Eszenyi a legjobb színésznők, Stohl a lejobb színész

2013. szeptember 23., hétfő 08:54

A Katona József Színház A nép ellensége című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján. Alföldi Nemzeti Színháza több elismerést is kapott.

A céhtagok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, idén 23 kritikus adta le szavazatát. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az elismerésekért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok harmadik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt idén Zsámbéki Gábor rendező, a Katona József Színház volt igazgatója vehette át. A díjazott köszönetet mondott azoknak, akik segítették a pályáját - két nevet kiemelve Nádasdy Kálmánt és Komor Istvánt említette -, valamint rendezőtársainak, akikkel azonos elveket vallottak, színházi műhelyeket próbáltak teremteni. "Most gyakran elgurulni látom azt, amiről mi azt hittük, hogy megtaláltuk" - fogalmazott. Hangsúlyozta: a legtöbb köszönet mégis a színészeknek jár, akik értelmet adnak a rendező munkájának. Mint mondta, a fiataloknak, akik elégedetlenek azzal a vízzel, amelyben úsznak, azt tanácsolja, hogy szerezzenek barátokat és találjanak olyan helyeket, ahol mikroklímát lehet teremteni.

A legjobb előadás díját ugyancsak Zsámbéki Gábor vette át a Katona József Színház A nép ellensége című darabjáért. A legjobb rendezésért járó elismerést Andrei Serban nyerte el, aki a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című előadását állította színpadra. A díjat a főszerepet alakító Alföldi Róbert vette át, Andrei Serban videoüzenetben köszönte meg az elismerést.
Székely Csabának ítélték a kritikusok a legjobb új magyar drámáért járó díjat a Bányavakság című művéért. Székely Csaba a díjat átvéve elmondta: darabja arról szól, hogy milyen nehezen tudunk egymás mellett megférni. Hozzáfűzte: reméli eljön az az idő, amikor nem kell ilyen darabokat írni.
A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját Mohácsi János nyerte el az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért. A legjobb független színházi előadásért járó elismerést a Füge Produkció és a Kaposvári Egyetem A Dohány utcai seriff című, Mohácsi János rendezte előadása kapta. A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház Semmi című, Hoffer Károly rendezte produkciója nyerte el.

A legjobb női főszereplő díját megosztva vehette át Csákányi Eszter A 42. hét című Pintér Béla-darabban nyújtott játékáért, valamint Eszenyi Enikő a Vígszínház Jóembert keresünk című előadásában játszott szerepéért. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Stohl András nyerte el a Nemzeti Színház Mephisto című produkciójában nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplő díját Tenki Réka kapta a Nemzeti Színház Sirály című előadásában megformált szerepéért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Bányai Kelemen Barnának ítélték a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Bányavakság című produkciójában való játékáért.

Izsák Lili nyerte el a legjobb díszletnek járó díjat a Nemzeti Színház Angyalok Amerikában című produkciójáért, a legjobb jelmez díját pedig Remete Kriszta vehette át az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért. A legjobb színházi zenének járó díjat Kovács Mártonnak ítélték a Füge Produkció és a Kaposvári Egyetem A Dohány utcai seriff és az Örkény Színház Liliomfi című előadásáért.
A legígéretesebb pályakezdő díját Tasnádi Bence, a Katona József Színház művésze kapta. Orlai Tibor produceri tevékenységéért a különdíjat nyerte el.

A Színházi Kritikusok Céhe az idén 33. alkalommal nyújtotta át az elismerést. A díjátadó műsorát Gergye Krisztián rendezte, a három műsorvezető három különböző műfajból érkező művész: Bodor Johanna táncos-koreográfus, Szalontay Tünde színész és Tóth Evelin énekes volt. A fellépők között színészeket, táncosokat és zenészeket láthatott a közönség, köztük volt Lőrinc Katalin és a MU Terminál táncosai, valamint a Philipp György művészeti vezetésével közreműködő A la cARTe is. Az eseményen a szervezet közelmúltban elhunyt tagjáról, Budai Katalin színikritikusról is megemlékeztek.

Rovatok