Index Vakbarát Hírportál

Szőcs Géza miniszteri biztos lesz

2013. szeptember 25., szerda 15:54

A HVG információi szerint Szőcs Géza, az EMMI egykori kultúráért felelős államtitkára felügyeli a jövőben az Országos Széchényi Könyvtárat.

A HVG csütörtöktől kapható lapszámának ajánlója szerint Szőcs Géza keze alá kerülhet az Országos Széchényi Könyvtár.

Az EMMI tavaly nyáron lemondott egykori kultúráért felelős államtitkára, akit még lemondása napján a miniszterelnök főtanácsadójának neveztek ki, miniszteri biztosként vagy kormánybiztosként felügyeli a jövőben az intézményt. „Nem az Országos Széchényi Könyvtár vezetésére, hanem a felügyeletére kértek fel” – reagált Szőcs a lap kérdésére, majd hozzátette, hogy a felkérést elfogadta.

A hetilap szerint az OSZK felügyelete a közgyűjtemény nehéz anyagi helyzete miatt merülhetett fel, mivel a könyvtár évek óta kevesebb állami támogatást kap, 2010 és 2012 között félmilliárd forinttal kevesebbet. Az Indexnek azonban korábban a könyvtár átszervezéséről beszélt.

Az Index augusztusban szerette volna megtudni, hogy milyen munkát végeznek Orbán Viktor főtanácsadói havi 6-900 ezer forintos fizetésért. Akkor Szőcs Géza úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti kultúrpolitika reformjára, a 21. század kihívásaira adott válaszok megfogalmazása jelenti a munkája lényegét. „De követem és elemzem az Állami Operaházban végbemenő krónikus folyamatokat is, foglalkozom a Széchenyi Könyvtár átszervezésének imperatívuszával, a Műcsarnok vezetői válságának megoldásával."

Rovatok