Index Vakbarát Hírportál

Nincs döntés a Vígszínházról

2013. szeptember 26., csütörtök 13:32 | aznap frissítve

Eredménytelenné nyilvánította a Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot csütörtökön a fideszes többségű Fővárosi Közgyűlés. A színház vezetésére a jelenleg igazgató, Eszenyi Enikő és Balázs Péter, a szolnoki színház igazgatója pályázott. A zárt ülésen hozott döntést követően, hamarosan új pályázatot írnak ki. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője az ülésről kijőve azt mondta, a fideszes többség „minden szakmai és morális érv ellenére” határozott a pályázat eredménytelensége mellett.

Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Vígszínház esetében azért kérte a közgyűlést az eredménytelenség kimondására, mert egyik pályázó sem érte el a bizottsági szakértők többségének igen szavazatát. A Népszabadság szerint emellett a képviselők egy része úgy vélte, hogy egyik pályázat sem volt pénzügyileg megalapozott. A pályázathoz csatolt üzleti tervben ugyanis mindkettő növekvő fővárosi támogatással számolt, holott erről egyelőre szó sincs. (A szakmai bizottság véleménye korábban az Újszínház esetében nem zavarta a képviselőket.)

Az Index úgy tudja, hogy a fideszes képviselők egy évvel meghosszabbították volna Eszenyi Enikő igazgatói kinevezését, de az ellenzék azt akarta, hogy az eredeti forgatókönyv szerint öt évről döntsenek. Ezután határoztak a pályázat eredménytelenségéről.

Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január végén lejár, a főváros csütörtökön döntött volna, ki lesz az igazgató. Eszenyi jóval a döntés előtt nyilvánosságra hozta a saját pályázatát, Balázs Péter nem, de a Népszabadság megszerezte Balázs pályázatát. Eszerint családi színházat csinálna erkölcsi tanulsággal. „A családoknak kínálunk, csinálunk színházat, általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is." Balázs szerint „Brecht elkopik, Molnár Ferenc színháza ragyog. Brecht színháza ugyanis kívülről, objektíven, absztrakt módon szemlélte az életet, így egyvalami kimaradt műveiből: a szeretet”.

A pályázatokat szakmai bizottság véleményezte, a Színházművészeti Bizottság delegáltja Bodrogi Gyula, Csiszár Imre, Piros Ildikó és Reviczky Gábor volt. A Vígszínház Csőre Gábor színészt delegálta a bizottságba, amelyben két önkormányzati és egy minisztériumi képviselő is szavazati jogot kapott. Balázs Péter pályázatát hárman támogatták, ketten tartózkodtak, ketten nem szavaztak. Eszenyi Enikő pályázatát hárman támogatták, ketten nemmel szavaztak, egy bizottsági tag tartózkodott, egy fő pedig nem szavazott.

Nem harcolni jött

„Nem harcolni jöttem, se a színházért, se ellene, hanem beadtam egy pályázatot, aminek várom az elbírálását” – mondta Balázs Péter a Fővárosi Közgyűlés döntése után. Balázs nem kívánta kommentálni azt a döntést, hogy érvénytelennek nyilvánították a pályázatot, és újat írnak ki. Egyelőre még tájékozódik a döntésről, de valószínűleg újra beadja a pályázatot. Kérdésre Balázs közölte, hogy pályázata tartalmazott üzleti tervet, de mivel kívülről nem ismeri a színház működését, és számos bizonytalan pénzügyi elemről nem tudni előre, hogy alakul, nem volt annyira részletes a terv. Pályázatát úgy foglalta össze: „Az én színházam az író, a színész és a közönség szentháromságán alapul."

Azt is elmondta, hogy pályázata elérhető az interneten, az önéletrajza utolsó sorában található linken, itt lehet elolvasni.

Tüttő Kata szocialista fővárosi önkormányzati képviselő korábban azt állította, hogy nem érvényes Balázs Péter pályázata, mert a határidő lejárta után nyújtotta be az üzleti tervet. Csomós Miklós a döntés után arra a kérdésre, hogy Balázs Péter a pályázatának egy elemét később nyújtotta be, ezért érvényteleníthető lett volna az ő pályázata, azt mondta, lehetőség volt hiánypótlásra, ilyen eset már korábban is előfordult.

Eszenyi Enikő közölte, hogy újra indul a posztért. A Vígszínház honlapján még annyit írt, hogy tudomásul veszi a közgyűlés döntését. "A társulat, a szakmai közvélemény és az Önök bizalma arra kötelez, hogy újra pályázzak. Úgy érzem, van hiteles elképzelésem a Vígszínház jövőjéről" - írta a közönségnek és a színház barátainak szóló közleményében.

Az Operettről sincs döntés

Később az is kiderült, hogy a Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára kiírt pályázatot is eredménytelennek minősítette zárt ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A Budapesti Operettszínház igazgatói posztjára is új pályázatot írnak ki. Erre a posztra a jelenlegi vezetőn, Kerényi Miklós Gáboron kívül – akinek megbízatása szintén 2014. január 31-én jár le – pályázatot nyújtott be Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona.

Az Operettszínház vezetői pályázatának szakmai elbírálói Huszti Péter színész-rendező, Román Sándor koreográfus, Bán Teodóra és Kolti Helga voltak. Ebbe a bizottságba két tagot küldött az Operettszínház, egyet a minisztérium és egyet a fővárosi önkormányzat. A bizottság Kerényi Miklós Gábor pályázatát támogatta.

Csomós Miklós saját álláspontját ismertetve elmondta: Kerényi ugyan a szakmai bizottság támogatását megkapta, de ebben a helyzetben - mivel szó van arról, hogy az intézményt átadják az államnak - úgy gondolják, az államnak a jövőben nagyobb beleszólást kell biztosítani a főigazgató kiválasztásába. "Az Operettszínház átadás-átvétel előtt áll, az ügyben a fővárosnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapodást kell kötnie. Elképzelhető, hogy ebben a helyzetben nem egyszerű dönteni" - mondta erről Kerényi Miklós Gábor, aki újra pályázni fog a posztra.

Várhatóan januárban születhet döntés a két színház vezetői székéről.

Rovatok