Index Vakbarát Hírportál

Egymillió fontot adtak a Titanic hegedűjéért

2013. október 19., szombat 22:25 | aznap frissítve

Egymillió fontért, azaz körülbelül 347 millió forintért kelt el egy londoni árverésen egy hegedű, amelyen állítólag az elsüllyedt Titanic zenekarának a vezetője játszott. A hangszert egy brit gyűjtő szerezte meg az Aldridge and Son aukciós cég árverésén. A kikiáltási ár 300 ezer font volt, amit 1 050 030 fontra sikerült feltornázni.

Wallace Hartley, a zenekar vezetője 1912-ben 1500 más utassal együtt az óceán jéghideg hullámaiban vesztette életét. Hegedűjét egy bőrtokban a testéhez kötötte. A hangszert jegyese, Maria Robinson ajándékozta neki.

A holttest megtalálása után az ajándékozó visszakapta a hegedűt, amely az 1880-as években készült Németországban. Az aukciós ház saját közlése szerint éveken át kutatott, hogy meggyőzően bizonyítsa, a hegedű valóban Hartley-é volt és ott volt vele a Titanicon. 

A kételyeket sosem sikerült maradéktalanul eloszlatni. A hangszer ugyanis nem szerepelt abban a hivatalos leltárban, amelyet Wallace Hartley holttestének a megtalálása után vettek fel. A hegedű legutóbbi tulajdonosának a kilétét nem fedték fel, és az új tulajdonos is inkognitóban akar maradni.

Rovatok