Index Vakbarát Hírportál

Arannyá válik, amihez Banksy nyúl

2013. november 1., péntek 16:37

Több mint tizenkétezerszeres áron kelt el egy rettentő átlagos festmény azután, hogy Banksy, az inkognitóban élő, de elképesztően trendi brit graffitiművész saját figurával egészítette ki. A mostanában New Yorkban is sokat tartózkodó Banksy egy limlomokat árusító New York-i bolt kirakatában 50 dollárért árusított képre pingált egy horogkeresztes karszalagot viselő náci katonatisztet, amint az révetegen tekint előre a hegyeket és folyót ábrázol tájra.

A bristoli illetőségű graffitis az új értelmet nyert alkotásnak A gonosz banalitásának banalitása címet adta, utalva Hannah Arendt filozófusnak az Eichmann-perről szóló legendás tudósítására, A gonosz banalitásá-ra.

A képet gyorsan fel is tették egy internetes aukciós oldalra, és csütörtök este a 72 ezer dolláros ár csaknem kilencszereséért, 615 ezer dollárért (135 millió forintért) már meg is vették. Ez laza tizenkétezerszeres árat jelent az eredeti képhez képest. Banksy, aki általában jófej módon áll a művészet piacosításához, bevételét a 23. utcai Housing Works nevű bolt által is támogatott karitatív célra, AIDS-es hajléktalanok megsegítésére ajánlotta fel.

Banksynek A gonosz banalitásának banalitása volt egyébként az utolsó dobása azon a New York-i művészeti akciókörúton, mely során minden reggel odatett egy alkotást a város valamelyik házfalára. A graffitik sorsa változatosan alakult, volt, amit vandálok rongáltak meg, volt amit lemostak, de volt, amit piaci értékére gondolva azonnal biztonságba helyeztek. Michael Bloomberg főpolgármester garázdaságnak nevezte Banksy tevékenységét, ami persze csak jót tett az egész kampánynak - hiszen a gerillaművészet erejét nem kis részben a vele szemben való ellenállás adja.

Rovatok