Index Vakbarát Hírportál

Csupasz mellekkel támad az új Nemzeti

2013. november 27., szerda 11:35

Ügyesen és furfangosan meztelenkedik Vidnyánszky Attila igazgató a Nemzeti Színházban. Éppúgy, mint az egyszeri szolgalegény: legújabb rendezésében úgy mutatja meg Udvaros Dorottya melleit, hogy mégsem mutatja meg. A színésznő a Johanna a máglyán című oratóriumban vetkőzik, azaz mégsem vetkőzik, mert ha alaposabban megnézzük a képet, kiderül, hogy pusztán műmellekről van szó, bár kétségkívül igen mutatósak.

Bár Vidnyánszky Attila korábban többször is kikelt a Nemzeti Színházban folyó meztelenkedés és a csupasz férfifenék ellen, úgy tűnik, szolid körülmények között még sincs ellenére. A Johanna a máglyán című darab bemutatója november 29-én lesz a Nemzeti Színházban, főbb szerepekben Udvaros Dorottya mellett Tompos Kátya, Blaskó Péter és Bodrogi Gyula lesz látható. Az előadást Bozsik Yvette koreográfiájával, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola gyermekkara és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével mutatják be. Az előadást 12 éves kortól ajánlják.

Az előadás azt a pillanatot dolgozza fel, amikor Johanna a máglyára kötözve áll, még mielőtt a lángok elérnék. Ebben a sokkhelyzetben a néző Johanna lelkébe tekintve nézheti végig élete főbb történéseit, amelyek fordított sorrendben peregnek le a szeme előtt. Vidnyánszky Attila az MTI-nek a főpróbahéten arról beszélt, hogy a darab - Paul Claudel szövege és Arthur Honegger zenéje - üzenetét tekintve "pontosan, szépen, tisztán" illeszkedik a Nemzeti Színház profiljához, hitvallásához, gondolatiságához. A rendező elmondta a mű legfontosabb gondolata számára is az, amely a darab végén elhangzik. "A szeretet nevében feláldozni magad egy közösségért, egy nemzetért, egy országért, egy hazáért, annak mindenekfelettvalósága, Isten nevében, az ő akaratában fölszabadulni, szabaddá válni és tenni." 

Rovatok