no

Index Vakbarát Hírportál

Mozit neveznek el Csákányi Lászlóról

2013. december 3., kedd 13:40

Csákányi László nevét veszi fel a fennállásának századik évfordulóját ünneplő Szentgotthárdi Filmszínház - közölte Huszár Gábor, a város polgármestere.

A névadó ünnepséget egy gálaműsor keretében tartják szombaton, amelyen részt vesz Csákányi László lánya, Csákányi Eszter színművész és Koltai Róbert színész-rendező is. Levetítenek egy Csákányi Lászlóról szóló filmet is, majd beszélgetnek az 1992-ben meghalt művészről.

Huszár Gábor elmondta, hogy a névadó egykor a szentgotthárdi gimnázium tanulója volt, ezért szeretnék a mozit róla elnevezni.

A szentgotthárdi mozi felépítését 1913-ban a helyi óragyár két alkalmazottja kezdeményezte, majd a mozit az óragyári munkások saját kezűleg építették fel. A mozi az elmúlt száz évben folyamatosan működött, nem zárt be soha, így egyike annak a 12 magyarországi mozinak, amelyek évszázados múlttal rendelkeznek. Vasárnap az évfordulóra tekintettel, száz forintért nézhetnek filmeket a moziba betérők.

Csákányi László 1942-ben diplomázott, a Nemzeti Színháznál kezdett dolgozni, de hadifogságba esett, és csak 1948-ban térhetett haza. Játszott a Pesti, az Úttörő és az Ifjúsági Színház társulatában, később a Fővárosi Operettszínház, a Petőfi, illetve a Jókai Színház művésze volt. Ezután megfordult a Vígszínházban, a József Attila Színházban és a Vidám Színpadon.

Rovatok