Index Vakbarát Hírportál

Festményt kapott a Külügyminisztériumtól a Nemzeti Galéria

2014. január 23., csütörtök 17:08 | aznap frissítve

A Magyar Nemzeti Galériának (MNG) adta át Perlrott Csaba Vilmos Festők iskolája című olajfestményének vagyonkezelői jogát a Külügyminisztérium a magyar kultúra napja alkalmából, írta az MTI.

A magyar modernizmus egyik jelentős mesterének képét csütörtökön Martonyi János külügyminiszter adta át Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatójának. A miniszter hangsúlyozta: a Perlrott-képet most annak az intézménynek adják át, amelyhez az igazán tartozik, így a műalkotást mostantól "mindenki magáénak tudhatja".

Mint elmondta, a Külügyminisztérium ezzel a gesztussal ünnepli a magyar kultúra napját, emlékezve Fasang Árpád zongoraművészre, későbbi UNESCO-nagykövetre, az először 25 éve megtartott ünnep ötletgazdájára is. A miniszter szót ejtett Prőhle Gergelyről (ma a tárca EU-kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára) is, aki az elfeledett műalkotást egykor felfedezte a Külügyminisztérium raktárában.

Baán László kiemelte, ez a kép éppen azt az időszakát mutatja be a magyar képzőművészetnek, amikor az előző századelőn számos magyar festő, köztük Perlrott Csaba Vilmos ment Párizsba és dogozott együtt a legnagyobb mesterekkel.

Perlrott képe párizsi tanulmányai alatt készült, abban az időben, mikor számos magyar művész látogatta a francia főváros művészeti szabadiskoláit és magánakadémiáit. Ezekben az intézményekben neves mesterek felügyelete mellett nyílt lehetőség többek között az aktrajzolásra is. Perlrott munkája éppen egy ilyen pillanatot örökít meg, a rajzolók között női festőnövendékekkel, korai bizonyságát adva így a nők művészi emancipációjának - hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Hozzátette, hogy a 66-szor 80 centiméteres képről sokáig az a vélekedés élt, hogy Henri Matisse festőiskoláját ábrázolja, ahol maga Perlrott is megfordult, a Fauve-okkal (Vadakkal) ki is állított. A munka újabb keltezése azonban kizárja ezt a hipotézist és azt valószínűsíti, hogy a festmény a Montparnasse-on működő Colarossi Akadémiában készülhetett.

Állandó kiállításra kerül

A Festők iskolája 2000-től a berlini nagyköveti rezidenciát díszítette, majd 2006-ban szerepelt az MNG Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig című kiállításán és annak franciaországi bemutatkozásain is. Perlrott munkája a 2010-es magyar EU-elnökség idején a brüsszeli városházán rendezett magyar kiállításon volt látható, majd 2013 októberétől a párizsi Musée d'Orsay-ben az Allegro Barbaro - Bartók Béla és a magyar modernizmus című tárlaton, amelyet 160 ezren tekintettek meg.

Baán László bejelentette: a festmény az MNG állandó kiállításában abba a művészeti kontextusba kerül, amelyben keletkezett, a jövőben pedig a Nemzeti Galéria igyekszik más világhírű múzeumok időszaki kiállításaira is eljuttatni Perlrott alkotását.

.

Rovatok