Index Vakbarát Hírportál

Nem kockáztat a kormány a Kossuth-díjjal

2014. február 5., szerda 08:11 | aznap frissítve

Semmit sem bíz a véletlenre a kormány: a Jászai Mari- vagy Kossuth-díjra jelölt művészeknek idén már nyilatkozniuk kell, hogy hajlandóak-e átvenni a díjat, ha úgy alakul, hogy ők nyerik azt, írja a Blikk. Többször is előfordult már, hogy a díjátadáson azért nem vette át a díjat a kitüntetett, hogy ezzel tiltakozzon az aktuális politikai hatalom ellen.

Egyik legemlékezetesebb ilyen eset Blaskó Péteré, aki 2008-ban Gyurcsány Ferenctől nem vette át a díjat, 2011-ben Orbán Viktortól már szívesen átvette. Gyurcsánynak írt nyílt levelében így fogalmazott: "Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem simogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, a feleségem kezét." 

„Ez eddig nem volt. Most előre kell arról nyilatkozni, hogy hajlandó-e az ember átvenni, és ha ezt ikszelte be, akkor kötelessége is. Valószínű, aki a nemet jelöli meg, az esélyét is elveszti, hogy nyerjen. De ennek nem erről kellene szólnia, hanem a művészetről" − idézi a Blikk az egyik jelöltet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált a cikkre. E szerint az állami kitüntetések adományozásának rendjét szabályozó kormányrendelet alapján 2008 óta kell nyilatkoznia a felterjesztettnek arról, hogy a kitüntetetést át akarja-e venni. Ez a szabályozás vonatkozik a Kossuth-díjra is, tehát egy hat éve érvényben lévő rendeletről van szó, vagyis a minisztérium szerint nem igaz, hogy ezt a változtatást a jelenlegi kormány vezette be.

"A jelenleg hatályos, 2012-ben elfogadott jogszabály csupán a megnyilatkoztatás módján változtatott, annak érdekében, hogy arra egységes formában kerülhessen sor. Ez utóbbi vonatkozik a Jászai Mari –díjra is" - írják.

Rovatok