Index Vakbarát Hírportál

Köves Slomó 100 magyar tóratekercsre bukkant Nyizsnyij Novgorodban

2014. február 18., kedd 18:25

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó több, mint 100 Magyarországról elrabolt tóratekercsre bukkant a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtár kézirat raktárában. A tekercsek – amik feltételezett hollétéről több nemzetközi hírű kutató is említést tett korábban – 70 éve fekszenek ugyanannak az orosz könyvtárnak a raktárában, ahol korábban a sárospataki református könyvtár elveszett darabjaira találtak.

A holokausztban elrabolt zsidó vagyonból, ez a legnagyobb egyben maradt judaika gyűjtemény, ami több mint száz tóratekercset, és más szakrális tekercseket (Eszter-könyve, Kohelet) foglal magában.

Köves rabbi, aki maga is hivatásos szofer, tóramásoló a tekercsek minden egyes darabját dokumentálta és kezdeményezte az orosz félnél a tekercsek restaurálását, közkinccsé tételét és közös együttműködés révén eredeti rendeltetésükre való visszaállítását. Egy pár nappal ezelőtt, az orosz fél hivatalosan is fogadta a rabbit és a tárgyalások megindultak.

Magyar tórák

Az EMIH vezető rabbija 2012-ben kezdte el a tóratekercsek utáni kutatást. 2012 novemberében a European Shoa Legacy Institue (ESLI) és a Claims Conference által szervezett prágai kárpótlási konferencián hívta fel a figyelmet arra, hogy az elveszett tóratekercsek sorsára kellene összpontosítani.

Mi az a tóratekercs?

A zsidó vallás legszentebb könyve a Tóra, a Biblia első öt könyvét, Mózes öt könyvét foglalja magában. A Tórát egy arra avatott speciális felkészültségű írnok, a szofer kézzel másolja pergamenre úgy hogy a másolás pontosságára, még az egyes betűk egzakt formájára is különösen ügyel. Ha egy tekercsben akár csak egy betű is deformálódik, akkor az alkalmatlanná válik a használatra, egészen addig amíg ki nem javítják. A tóratekercseket ezen a módon másolják évezredek óta, egyiket a másikról. Így lehetséges, hogy a különböző tekercsek között a történelem során nem alakult ki számottevő eltérés.

Minden zsinagógában kell hogy legyen legalább egy tekercs, ami nélkül a közösségi élet nem

is tudna működni.

Rovatok