Index Vakbarát Hírportál

Itt a meghívó az első Kurt Cobain Napra

2014. február 20., csütörtök 21:23

Szoborral, dalokkal és süteményekkel emlékezik Kurt Cobainra szülővárosa, ahol először rendeznek neki hivatalos emléknapot. A Washington állambeli Averdeen, amit a Nirvana-frontember egyszer úgy jellemzett, „Twin Peaks izgalmak nélkül” ezentúl minden évben február 20-án így ünnepel majd.

Cobain életnagyságú szobrát egy helyi szobrász készítette. A műtárgyat a helyi történeti múzeumban leplezik le, miközben egy helyi banda játszik, valószínűleg Nirvana dalokat (is). A muffinokat és üdítőket kínáló buli a leírás és a polgármester beszéde alapján valószínűleg jóval szolidabb lesz, mint a legszolidabb, amin valaha Cobain részt vett.

Aberdeen és Cobain kapcsolata sohasem volt zökkenőmentes. A zenészt annak idején kirúgták iskolájából, mire ő azt állította, hogy terrorizálták. Miután a zenész 1994-ben öngyilkos lett, a városnak még egy évtizedbe került, hogy feldolgozza sérelmeit, és elismerje szülöttjét. Aztán még egy évtizedbe, hogy emléknapot szervezzen neki. Az első lépéseket viszont már 2005-ben megtették: akkor került fel a város címerére a Come as you are felirat. Kevésbé hivatalos módon állítólag ekkor tűnt fel a város egyik parkjában az a szintén Cobainnak tulajdonítható idézet, miszerint: „Drugs are bad for you. They will fuck you up.”

A Cobain Napba a szomszédos városok is beszállnak, a helyi polgármester szerint például a zenész Hoquiamban is élt egy darabig, ezért ott is megemlékeznek majd róla április 10-én. 

Cobain özvegye, Courtney Love, aki a Nirvana szerzői jogait is birtokolja, tavaly azt mondta: „Szerintem ez az egész Nirvana dolog baromira átkozott. Valakinek őriznie kell a kapukat, különben tudjátok mi fog történni? Abban a pillanatban, hogy eladom a jogokat, musical lesz az egészből, amivel valaki dollármilliárdokat kaszál majd a Broadway-n. Vagy pedig Gatorade reklámokban fogjuk viszontlátni.”

Love ugyanakkor Miley Cyrustól nem féltette a Smells Like Teen Spiritet.

Rovatok