Index Vakbarát Hírportál

Eszenyi Enikőé a Vígszínház

2014. február 26., szerda 15:21

Megválasztotta a Fővárosi Közgyűlés Eszenyi Enikőt a Vígszínház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének 2014. március 1-jétől 2015. június 30-ig terjedő időre, írja az MTI. A Vígszínház vezetői posztjára a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő egyedül pályázott, előző megbízatása idén január 31-én járt le. A képviselők 29 igen szavazattal, 1 nemmel, továbbá 2 jobbikos tartózkodással fogadták el a döntést.

Eszenyi Enikő pályázatát egy nyolctagú szakmai bizottság véleményezte. A szakmai bizottság tagja volt Fekete Péter, a békéscsabai színház vezetője, Jordán Tamás színész, rendező, a szombathelyi színház igazgatója, Solténszky Tibor dramaturg és Vasvári Csaba színész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke. A Vígszínházat Csöre Gábor színész képviselte. Rajtuk kívül a minisztérium egy és a fővárosi önkormányzat két képviselője volt a bizottságban. 

A szakmai bizottság tagjai Eszenyi pályázatát "korrektül megírt, végrehajtható, szakmailag támogatható pályázatnak" értékelték, Csöre Gábor szerint a társulat nagy része támogatja Eszenyit. A jegyzőkönyv szerint a pályázó a mai gazdasági helyzethez igazítva reálisan, tényszerűen és számszerűen vázolta fel a két színház - a Víg és a Pesti - működtetésével kapcsolatos elképzelését. Azt írják, hogy "a színház jól működik, Eszenyi Enikő személyisége elég erőteljesen tükröződik a színház arculatában". A szakmai bizottság hat jelenlévő tagja Eszenyi pályázatát két tartózkodás mellett négy igen szavazattal támogatta.

A főváros december 3-án írta ki az új, második pályázatot a Vígszínház vezetői posztjára, miután a közgyűlés az előzőt eredménytelenné nyilvánította, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének támogatását. Az a pályázat még öt évre szólt és Eszenyi mellett Balázs Péter, a Szolnoki Színház vezetője is pályázott.

Tarlós István az Indexnek adott interjújában novemberben így nyilatkozott: "Bizonyos szabadgondolkodó köröknek elég sok bosszúságot okozok azzal, hogy elkerülöm a jól bevált kampánybotrányokat. A világon semmi bajom nincs Eszenyi Enikővel. Nem neveztünk ki a helyére senkit. Szubjektív véleményem, hogy nem is fogunk. Valószínűleg meghosszabbítjuk egy évvel Eszenyi Enikő mandátumát. Új igazgatót majd akkor nevezünk ki, ha már nincs kampányhangulat, és épeszűen lehet ezekben a kérdésekben dönteni. A bírálóbizottság sem tudott dönteni".

Balázs január elején bejelentette, hogy nem vesz részt a Vígszínház igazgatói pályázatának második fordulójában. „Hiszem, hogy az én polgári színházi törekvéseimnek helye van a főváros színházi életében, de azt nem szeretném, hogy elképzeléseim politikai csatározásokra adjanak okot, a Vígszínház régi rangja és méltósága, a közönséggel évtizedek alatt kialakított kapcsolata ne szenvedjen kárt. E gondolat jegyében határoztam így”– írta.

Eszenyi Enikő és Balázs Péter pályázatairól, terveiről, eddig munkájukról, a Vígszínházhoz fűződő viszonyukról részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak. Ugyanitt táblázatban is összefoglaltuk a két igazgató elképzeléseit.

Rovatok