Index Vakbarát Hírportál

Nigériai írót szeretnek az amerikaiak

2014. március 14., péntek 09:45

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónő Americanah című regénye nyerte el az amerikai Nemzeti Könyvkritikusok Körének díját szépirodalmi próza kategóriában.

A kritikusok díjait csütörtökön adták át a New York-i New School egyetemen. Az elismerést évente ítélik oda az előző évben az Egyesült Államokban megjelent legjobb könyveknek. A legjobb bemutatkozó regények kategória első díjazottja Anthony Marra lett az A Constellation of Vital Phenomena című regényéért.

A 36 esztendős, számos irodalmi díjjal elismert, nigériai írónő, Chimamanda Ngozi Adichie regénye egy gyermekkori szerelem története, amelynek szereplői különböző országba költöznek. A nem fikciós díjat a Katrina hurrikán pusztításainak következményit feldolgozó Pulitzer-díjas újságíró, Sheri Fink kapta Five Days at Memorial: Life and Death in the Storm-Ravaged Hospital című könyvéért.

A 2013-ban kiadott életrajzok közül a zsűri Leo Damrosch Jonathan Swiftről szóló munkáját jutalmazta a kritikusok díjával. Amy Wilentz önéletrajzi kategóriában nyert a haiti tudósítói munkájának éveit feldolgozó kötetével. A legjobb verseskötet díját a Metaphisical Dog című gyűjteményéért Frank Bidart kapta. Az olasz Franco Moretti pedig Distant Reading című kritikákat tartalmazó könyvével nyert.

Rovatok